Имахме две срещи с премиера и с финансовия министър, като

...
Имахме две срещи с премиера и с финансовия министър, като
Коментари Харесай

Костов, КНСБ: Бюджет 2024 има ангажимент към образованието, здравеопазването и културата

„ Имахме две срещи с премиера и с финансовия министър, като на втората бяха поети съответни задължения за политика по приходите в съответни браншове – висше и приблизително обучение, опазване на здравето, просвета. “

Това съобщи основният икономист на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България /КНСБ/ и шеф на Института за обществени и синдикални проучвания Любослав Костов. Коментарът му е по отношение на предстоящото разискване на проектобюджета за 2024 година Все още проектобюджетът не е показан публично.

По думите му едно от обещанията е учителските заплати да са 125% от междинната работна заплата за страната. Също по този начин се чака и растеж на заплатите в бранш „ Култура “. Искането на КНСБ е за 86 млн. лв. за работещите в културните институти.

Експертът уточни, че компенсации за майчинство през втората година най-вероятно също ще се изравни с нарастването на минималната работна заплата, която от следващата година ще е 933 лв. . Очаква се и размерът на така наречен „ вдовишка пенсия “ също да се увеличи.

„ Не пречи да има 10% растеж на пенсиите следващата година и да има и коледни добавки за пенсионерите този декември “, разяснява Костов пред „ Българска телеграфна агенция “ по отношение на предстоящото решение на държавното управление за това дали ще има коледни добавки през декември.

В края на октомври финансовият министър Асен Василев сподели пред публицисти, че политиката на държавното управление е пенсиите да се усилват трайно, а не да се дават еднократни добавки. Той сподели, че към 1 5 ноември се чака проектобюджетът да бъде показан за публично разискване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР