Имахме дадена дума между Бойко Борисов и нас, че уговорката

...
Имахме дадена дума между Бойко Борисов и нас, че уговорката
Коментари Харесай

Петков сведе глава пред ултиматума: Дава тези министерства на ГЕРБ 



" Имахме дадена дума сред Бойко Борисов и нас, че ангажимента е за 18 месеца, и на 9-тия месец ще ротираме министър председателите. Благодарим, че тази оферта довечера ни бе препоръчана по този метод.

Готови сме да си спазим обещанието, което си бяхме дали преди 9 месеца, и по този начин да продължим идващия кабинет, попълвайки 18-те месеца, които към този момент бяхме договорили.


По време на договарянията обаче сътрудниците желаеха спомагателни министерства, ще ги изчета, тъй като сме подготвени да ги дадем ", това сподели съпредседателят на " Продължаваме промяната " (ПП) Кирил Петков на изключителна конференция. БЛИЦ напомня, че от ПП-ДБ взеха решение да приказват, откакто от ГЕРБ-СДС им сложиха ултиматум.

" Премиер Габриел, Министерство на външните работи отпред с Габриел, Министерство на вътрешните работи, нововъведения и напредък, екология, обучение, просвета - на ГЕРБ.

Въпреки, че преди 9 месеца се бяхме разбрали единствено за ротация на министър председателите. Тези седем позиции, ние сме подготвени и се съгласихме, да бъдат под тяхна отговорност, което е стъпка напред над това, което се бяхме договорили.

Но в последния месец приказваме, че за нас най-важното не са министрите, а са промените в правосъдната система, регулаторите службите ", сподели Петков и разясни:

" Българския народ чака да му се промени живота и смяната идва тъкмо в тези три категории и тези три неща са в това съглашение. От тази позиция нищо не е изгубено.

Утре Габриел може да вземе мандата, имаме още 7 дни. Нищо не допуска да се взривява каквото и да е било.

Призовавам Борисов и преговорния екип, доста разгадавам на Мария Габриел, да довършим съглашението, което дефинира промените в тези три доста значими бранша на България и да продължим ръководството и да не вкарваме страната в рецесия и следващи избори. Най-вече промените, за които сме се събрали, може да ги продължим, единствено би трябвало да има воля за това ", сподели Кирил Петков.

" Днес споделих, че съм сдържан оптимист, защото действително договарянията бяха на финалната права. След в ефира в bTV, отидох в Народното събрание (НС) и стана ясно, че спор по състава на Министерски съвет (МС) няма.

Те са подготвени единствено на ротация на премиера и вицепремиера, което е задоволително и за нас. Но се оказа, че подписването на съглашението се отсрочва за неустановен период ", сподели пък Асен Василев.

null

" Това е повода да има рецесия в преговорния развой. Ако съглашението се подпише, може би с корекции, тогава по този начин както наподобява и от двете страни, действително спор по състава на Министерски съвет няма. Има спор дали и по кое време да се подпише съглашението.

Напълно допустимо е това да се окаже подправена рецесия. Напълно допустимо рецесията е да е действителна. Защото това съглашение включва в себе си нещо извънредно значимо.

Последните 9 месеца успяхме да създадем редица законодателни промени. Всичко ще остане на хартия, в случай че в регулаторите не бъдат определени самостоятелни хора. Точно това се съдържа във въпросното съглашение с ясни времеви задължения и времеви механизъм.

Това ще разреши на България да завърши с прехода. Това са последните институции, които би трябвало да влязат в европейски режим.

Вярвам, че всички мислим за България и желаеме да имаме самостоятелни европейски институции. Силно имам вяра, че ще успеем да намерим верния език, с който това да бъде изразено в съглашението ", съобщи още Василев.

" Искам Борисов да се намеси. Не разбирам за какво забуксуваха договарянията на финалната права. Имаме подготвеност с план за съглашение и личен състав на държавно управление.

Защо се обръщам към Борисов. Той постоянно се интересува от публичното мнение. Всички споделят, че българските жители не желаят предварителни избори.

В тази връзка предлагам на Габриел да не бърза да връща досието, а да намерим сутринта време и да изясним тези условия, които са ни разделили, и да ги преодолеем ", сподели Атанас Атанасов.

Утрото е по-мъдро от вечерта, подсети Атанас Атанасов. Хайде, на следващия ден да действаме по-мъдро от през днешния ден, добави той.



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР