Имах някаква представа за ситуацията в страната и бях прочел

...
Имах някаква представа за ситуацията в страната и бях прочел
Коментари Харесай

Дийн Старкман: Не може да има демокрация без медийна свобода, както и свободни медии без демокрация

" Имах някаква визия за обстановката в страната и бях прочел някои публикации по въпроса на път за София, само че не знаех, че нещата са толкоз зле ", разяснява в ефира на " Хоризонт " американският публицист Дийн Старкман във връзка резултатите от класацията на " Репортери без граници ", която слага България на 111 място в света съгласно медийната независимост. Той добави:

" Това е извънредно притеснително, тъй като медийната независимост и въобще мястото на медиите имат доста значимо значение за едно демократично общество, както и демокрацията е от извънредно значимо значение за медийната свобода – не може да имаш едното, без да имаш налице другото. И в случай че България желае да бъде една демократична страна, би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да усъвършенства положението на медийната независимост ". 

Старкман, който има зад тила си извънредно богата професионална биография (той е измежду редакторите на " Парадайс пейпърс ", с над 20-годишен опит в издания като " Уолстрийт Джърнъл ", старши редактор в Международния консорциум на проверяващите публицисти, помощник в Центъра за медии, данни и общество, гостуващ учител във Факултета по социална политика на Централноевропейския университет в Будапеща), разяснява и тематиката за противопоставянето между водещи американски медии и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, като уточни, че този развой е израз на по-дълбока рецесия:

" В момента се следи рецесия в американското общество и в действителност избирането на Тръмп като президент в Съединени американски щати е един израз на това. И сега бих споделил, че ние в Щатите минаваме през интервал, който е много прочут на страните и обществата в Централна и Източна Европа... И един от уроците, които научаваме, е, че демокрацията в действителност е много деликатна тематика. Демокрацията не се показва единствено във господство на закона, отбрана на човешките права на жителите, на малцинства, тя е доста повече от това – състои се и в неписани правила и правила за държание, приемане на свободна преса в страната, почитание и ценене на институциите и полезностите, които те съставляват, и несъмнено, подсигуряване на независимостта на правораздавателните органи, на правосъдната система ". 

Журналистът разяснява и трендовете в актуалните медии, от ден на ден доминирани от обществените мрежи и мобилните устройства, където анализите и тематиките, които изискват изчерпателност и дълготрайно време за създаване, отстъпват място на нетрайни и къси материали, които притеглят с атрактивни заглавия. " В момента сме в началната фаза на революционни промени, разтърсващи промени в медийния бранш и в публицистиката ", посочи Старкман:

" Дигитализацията на медиите – това, което направи, е в действителност, че средствата и парите за реклама към обичайните медии понижиха фрапантно. И това трансформира естествено навиците и методите, по които хората употребяват и четат вести. Тази смяна изцяло трансформира и метода, по който публицистите работят и създават новинарско или журналистическо наличие. Онлайн медиите в действителност издигат в фетиш две неща – количеството на създадените материали и какъв брой бързо ги създават. Те по-скоро правят оценка къси и бързи форми и по този метод по-дългите истории, които лишават доста време за производство, остават на назад във времето. И това естествено имаше огромно въздействие върху материалите, които се създават, тъй като един материал, който е лишил много време, с цел да бъде написан, може да не докара до толкоз огромен публика и да бъде толкоз четен ". 

Старкман е у нас по покана на Асоциацията на европейските публицисти в България. Той ще изнесе две лекции: " В ерата на Тръмп – глобални провокации пред публицистиката в интерес на обществото " и " Орбан и медийният монопол в Унгария ". 

Повече по тематиката ще научите, в случай че чуете от звуковия файл изявлението на Веселина Миланова с Дийн Старкман. 

Боряна Джамбазова реализира превода в ефир.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР