Имах надеждица, че някоя и друга дума може да почука

...
Имах надеждица, че някоя и друга дума може да почука
Коментари Харесай

Редят изложба по случай 93 години от рождението на Йордан Радичков в Берковица

" Имах надеждица, че някоя и друга дума може да почука като камъче върху прозореца на нечия душа. "
Йордан Радичков
Днес, 24 октомври, огромният наш публицист Йордан Радичков щеше да навърши 93 години. Той е един от класиците в нашата литература, който остави златни страници в нея.
Години наред писателят редеше алегория след алегория и ни отвеждаше в света на своите приказки. Всяка от които, както си му е редът за една приказка, приключва с поука. В своите разкази писателят от Калиманица постоянно употребява гротеската против неуместния свят и черпи сили за своето творчество от мъдростта на българина.
Два пъти е номиниран за Нобелова премия за литература, а извоюваните оценки и награди както в България, по този начин и в чужбина, са доста. 
През 2000 година магьосникът на думите Радичков е почетен с медал „ Стара планина “ първа степен за повсеместен принос в българската просвета, а през 2003 година получава държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски “. На създателя е наречен Радичков връх на остров Ливингстън в Антарктика. Носител е на влиятелната интернационална италианска премия „ Гринцане кавур “ за белетристика и на Кралския шведски медал „ Полярна звезда “. За книгата си „ Малки жабешки истории “ е вписан в почетния лист „ Ханс Кристиан Андерсен “ на Международния съвет на детската книга през 1996 година.
Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. 
Днес от 16 часа в Къща музей " Иван Вазов " е открита на ретроспективна фото галерия " Мъдрецът от Калиманица " във връзка годишнината от рождението на писателя. Ще бъдат наградени спечелилите от детския конкурс за рисунка на тематика „ Ние, врабчетата, ще изтъчем шарена рогозка от дребни жабешки истории ”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР