Имад Муджахид Младите саудитци мечтаят за по-добър живот, след като

...
Имад Муджахид Младите саудитци мечтаят за по-добър живот, след като
Коментари Харесай

По пътя към саудитската модернизация - мечтата на един мъж за хеви метъл


Имад Муджахид

Младите саудитци мечтаят за по-добър живот, откакто саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман предприе нов курс към рационализация. Един от тях е Имад, който мечтае някой ден да изнесе хеви метъл концерт в своята страна.

Дъхът й замъглява стъклото, само че това не я стопира. Момичето, притиснало носа си към него, се е вторачило с безверен взор в ресторанта, в който могат да влизат единствено мъже, и по-конкретно в един мъж, който наподобява напълно друго от всеки различен, който в миналото е виждала.

По улиците на Рияд хората му подвикват и го назовават " наследник на дявола ". Имад Муджахид не носи обичайната тога, а черни ризи. Къдравата му коса се спуска до необятните му плещи. Когато 37-годишният мъж застане на сцената, неговите викове раздрусват цялата зала. Той е представител на дет метъла в Саудитска Арабия и е именуван " Звяра от Близкия изток ".

Но звярът се е страхувал доста години. Страхувал се е от религиозната полиция, от разпадане на незаконните концерти, от това да не бъде задържан и бичуван. Без значение, че Имад и милиони други млади саудитци толкоз са копнеели за смяна и независимост. Държавата беше безпощадна.

Досега. Вече проблясва вяра. Саудитското общество се отваря за модерния свят - по разпореждане от горната страна. На дамите скоро ще им бъде разрешено да карат като във всяка друга страна. Кината още веднъж ще демонстрират филми. Има фешън ревюта и панаири за комикси.

Младите саудитци споделят, че страната е в потрес - позитивен потрес. А Имад има една фантазия - той споделя, че е време метъл музиката да навлезе в неговата страна: " Толкова желая да бъда първият, провел метъл фестивал в Саудитска Арабия. "

МбС, както го назовават в монархията, е същинският властник на Саудитска Арабия, а не кралят. Преди три години Мохамед бин Салман беше просто един от стотиците принцове, наследници на създателя на страната Абдул Азиз ибн Сауд и неговите потомци. После бащата на Мохамед се реалокира в кралския замък. Остаряващият монарх направи Мохамед собствен правоприемник и му разреши да натрупа голяма власт.

В същото време търпението на саудитците под 30-годишна възраст, които съставляват по-голямата част от популацията, се изчерпва. Мнозина учат в чужбина. Те интензивно употребяват обществените медии. Искат страната им да има това, което виждат във външния свят.

Когато предишния октомври престолонаследникът сподели, че е склонен с тях, това беше исторически ден.

" Ние желаеме естествен живот ", сподели той на конференция в Рияд и след това даде заричане. Един " сдържан ислям " към този момент ще доминира над уахабизма - радикалното саудитско пояснение на исляма, разгласи той.

В основния град Джеда на Червено море мюезин приканва хората за молитва. Имад удря неуморно барабаните си, с цел да го заглуши. Разказва по какъв начин преди доста години, до момента в който карал, чул солово осъществяване на китара, което трансформирало живота му. Искал да чуе още. Брат му, който е стюард в самолетна компания, му носел касетки със записи от чужбина. Брайън Адамс и " Скорпиънс ". " Айрън Мейдън ", " Джудас Прийст ", " Блек Сабат ".

Към края на 90-те години на 20 век интернетът се трансформирал за Имад в прозорец към света. Когато за първи път написал името на групата " Металика " в търсачката, бил учуден от разнообразието, жанровете и поджанровете на музиката там. Музиката - значително неразрешена в саудитския публичен живот - за него внезапно към този момент не била просто музика.

Щастието, което намирал в метъл музиката, било обаче в внезапен контрастност с жестокостта на система, възнаграждаваща само нагаждачите. Той неведнъж бил спиран от религиозната полиция и разпитван.

" Често се усещах все едно съм нарушител ", спомня си той.

Имад също по този начин изнасял незаконни концерти в Саудитска Арабия, до момента в който една вечер не се случило злощастие. Те били открити в жилищен комплекс в Рияд през 2010 година Провеждал се концерт, когато се появила религиозната полиция. Двамата уредници на концерта - другари на Имад, прекарали месеци в ареста и за наказване получили по 300 удара с бич.

След това метъл сцената изчезнала. Досега.

Саудитска Арабия претърпява времена на смяна, характеризиращи се по едно и също време с приповдигнат оптимизъм и паника. Много хора съзират идна опция, други се опасяват за мястото си в обществото, а това е взривоопасна примес.

Имад желае да се възползва от своя късмет да докара метъл музиката в кралството. Той е съставил лист с групи, които желае да предложения за концерт за рождения си ден през ноември.

" Аз не пия, само че феновете на метъла сигурно ще бъдат ядосани, че тук няма алкохол ", споделя той. Въпреки това те ще дойдат, дава обещание той. Определено.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР