Има знаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи. Това

...
Има знаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи. Това
Коментари Харесай

НАТО с предпазлив оптимизъм от знаци от Москва

Има знаци от Москва, че дипломацията би трябвало да продължи. Това дава пространство за внимателен оптимизъм, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция във връзка идното тази седмица съвещание на министрите на защитата на страните от пакта в Брюксел.

Още не сме видели усмиряване на ситуацията на място. Русия струпа военни сили във и към Украйна до невиждани размери от края на Студената война. Всичко е на място за нова офанзива, добави той.
Москва би трябвало да спре да се приготвя за война и да се насочи към реализиране на политическо решение. Всяка последваща експанзия против Украйна ще има висока цена и това е мнението на всички съдружници, добави Столтенберг.

Оставаме подготвени за диалози с Русия, на 26 януари поканих съветската страна за поредност от срещи в Съвета НАТО - Русия. Няма да отстъпим от главните правила - всяка страна има право да избира своя път. Никога няма да има първа и втора класа страни в НАТО, всички сме съдружници, съобщи генералният секретар. 

В Кремъл в това време стартира срещата сред немския канцлер Олаф Шолц и съветския президент Владимир Путин, отдадена на напрежението сред Русия и Запада към Украйна, предадоха международните организации.

" За жал ще посветим огромна част от нашето време през днешния ден на въпроса, обвързван със обстановката в Европа, със сигурността и с полемиките, които са в ход по тази тематика, по-специално по отношение на Украйна ", съобщи Путин при започване на срещата. Той добави, че се радва, че има опцията да се види със Шолц.

Путин също така подсети, че предходната седмица е приел в Кремъл и президента на Франция Еманюел Макрон и е разискал с него същите тематики. Тогава срещата сред Путин и Макрон продължи пет часа.
Вчера Шолц беше в Киев.

В началото на срещата през днешния ден с Путин той съобщи: " Разбира се ясно е, че ние би трябвало в този момент да приказваме за сложната обстановка, касаеща сигурността в Европа " и добави, че е удовлетворен, че ще има опцията да организира сходен диалог с Путин.

" Най-важното е ние да можем да работим върху нашите връзки посредством провеждането положителни полемики един с различен ", добави той и акцентира, че диалозите могат да оказват помощ за разрешаването на една сложна обстановка.

Кадри от началото на срещата демонстрираха Путин и Шолц, седнали от двете страни на бяла, дълга 6 метра маса. На същата маса преди седмица седяха Путин и Макрон. Тогава някои съзряха в това раздалечаване студенината на Путин към френския президент. После стана ясно, че Макрон е отказал да му бъде изработен съветски Пи Си Ар тест преди началото на срещата с Путин и по тази причина е била потребност тази отдалеченост сред тях.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР