Има знаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи. Създава

...
Има знаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи. Създава
Коментари Харесай

НАТО с предпазлив оптимизъм за новите стъпки на Москва

Има знаци от Москва, че дипломацията би трябвало да продължи. Създава сепространство за внимателен оптимизъм. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция във връзка идното тази седмица съвещание на министрите на защитата на страните от пакта в Брюксел и ситуацията към Украйна.

" Още не сме видели усмиряване на ситуацията на място. Русия струпа военни сили във и към Украйна до невиждани размери от края на Студената война. Всичко е на място за ново нахлуване, добави той. - Москва би трябвало да спре да се приготвя за война и да се насочи към реализиране на политическо решение. Всяка последваща експанзия против Украйна ще има висока цена и това е мнението на всички съдружници. "

Столтенберг сподели още, че Алиансът остава подготвен за диалози с Русия.

" На 26 януари поканих съветската страна за поредност от срещи в Съвета НАТО-Русия. Няма да отстъпим от главните правила - всяка страна има право да избира своя път. Никога няма да има първа и втора класа страни в НАТО, всички сме съдружници ", съобщи генералният секретар.

Той разясни във връзка оповестеното през днешния ден разбъркване на съветските военни елементи по границата с Украйна, че нееднократно до момента Русия е изтегляла бойците, само че е оставяла въоръжението на място. По неговите думи това основава опция за внезапна смяна и за предприемане на дейности с малко предизвестие или даже без предупреждение.

" Трябва да забележим връщане освен на войски, само че и на техника, належащо е доста и трайно евакуиране ", уточни генералният секретар.

По неговите думи е рано да се каже дали НАТО ще преразгледа желанията си за нараснало наличие по източния фланг и това зависи от дейностите на Москва. Столтенберг добави, че днешната конюнктура ще даде трайно отражение за европейската сигурност, по тази причина алиансът ще обмисли потребността от дълготрайно наличие по източния фланг.

" Разполагането на батальони е трайно наличие. След 2014 година и завземането на Крим от Русия, увеличихме наличието по източния фланг, това сподели готовността ни да защитим всеки съдружник ", добави генералният секретар.

Столтенберг съобщи, че в случай че Русия признае така наречен републики в Донецк и Луганск, това би било нарушаване на интернационално приетите граници на Украйна и в несъгласие със споразуменията от Минск.

" Така постигането на политическо решение ще бъде в допълнение затруднено, ще бъдат подкопани досегашните старания ", заключи той.

По неговите думи Русия към този момент е нарушила договореностите с НАТО от 1997 година, само че " Основополагащият контракт за връзките остава настоящата рамка. Решенията от 2008 година, признати на срещата на върха на НАТО в Букурещ, остават в действие. Вярваме в правото всеки да избира самичък пътя напред. Вратите на НАТО остават отворени. Разширяването на пакта донесе повече мир, непоклатимост и народна власт ", съобщи Столтенберг.

Той посочи, че Москва към момента не е дала отговор на писмото на НАТО във връзка съветските претенции, свързани с алианса.

" Надяваме се скоро да получим отговор ", уточни Столтенберг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР