Има значителен ръст на заболеваемостта от COVID. Скокът е 6-7

...
Има значителен ръст на заболеваемостта от COVID. Скокът е 6-7
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Има значителен ръст на COVID. Пикът му обаче няма да се засече с грипа

Има забележителен растеж на заболеваемостта от Коронавирус. Скокът е 6-7 пъти.

Това удостовери пред Нова тв във вторник заран основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той въпреки всичко добави, че към този момент натискът върху лечебните заведения е слаб  - към 300 души се лекуват там.

" Не мисля, че още веднъж ще се върнем към числата отпреди години - по 8000 души в болница. Около 20 души са в интензивни отделения, главно възрастни хора или с хронични болести ", добави Кунчев, който не счита, че " има нещо супер неочаквано от това, което се случва с Коронавирус ".

Той подсети, че към този момент в България са доставени имунизациите за новите варианти - " не може да търсите 100 % отбрана, само че ще го прекарате по-леко ".

" Повечето ще го изкарат накрак, само че въпросът е да не попаднете в тези 10 %, които развиват пневмония, влизат в болница ", добави основният държавен здравен контрольор.

Кунчев още веднъж акцентира, че в задаващия се скок на случаите е мощно целесъобразно да се имунизират хората, за които е най-важно да са защитени - над 65 години и с хронични болести.

По думите му новите разновидности и подварианти нямат някакви мощно присъщи признаци. Заболелите страдат от мощно главоболие, температура, която може и да не е висока, усложнение с дишането, мощна изнемощялост. При около 20 на 100 има и конюнктивит, изключително при децата, изобщо има по-лесно инфектиране на очите.

Кунчев направи прогноза, че тази година COVID и грип няма да се съчетаят. Според него в края на октомври-ноември ще е пикът на заболеавемостта от COVID и по-късно броят на случаите ще стартира да спада. При грипа пикът се чака по-късно - в края на ноември, през декември.

Главният държавен здравен контрольор счита, че и в този момент за лечебните заведения е наложително да има маски.

" Ако нещата продължат с този ритъм, може да се върнат обикновените защитни ограничения - маски, ограничение на контактите ", добави той.

Кунчев още веднъж повтори, че няма проблем по едно и също време човек да се имунизира и с двете ваксини - и за грип, и за Коронавирус.

Но успокои, че, в случай че хората имат терзания да ги слагат едновременно, има задоволително време - за грип може да се имунизирате и в края на ноември, дори декември.

Ваксините също към този момент са налични в страната.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР