Има зелени плодородни долини, убежища на стари разбойници, черешови овощни

...
Има зелени плодородни долини, убежища на стари разбойници, черешови овощни
Коментари Харесай

Италианското село с кървавото чудо

Има зелени плодородни долини, убежища на остарели разбойници, черешови овощни градини, прелестна биволска моцарена - и мистериозна стъкленица, за която се твърди, че съдържа доста специфична кръв. Амасено, малко селце, ситуирано в провинция Фрозиноне сред Рим и Неапол, крие мистична загадка, която съгласно локалните поданици слага под въпрос законите на природата.

Селяните почитат стъкленица, за която се твърди, че съдържа кръв на светец, който постоянно " взе участие " в това, което те считат за " знамение ".

През последните четири века всяка година, от време на време даже повече от един път, това, за което се счита, че е кръвта и плътта на свети Лаврентий Римски, се втечнява. Превръща се от плътна, тъмна, кафеникава бучка в ярка, лъскава, рубинено-червена течност, смесена с други детайли.

" Когато кръвта стане течна, се вижда белезникаво парче от изгорялата кожа на светеца да плува, някои черни фрагменти от въглен на дъното на стъкленицата и жълтеникави мазни капчици от телесната му лой, които стартират да се топят, смесвайки се с кръвта ", казва един от местните поклонници - Фабио Марци, пожарникар, който е посветил свободното си време на проучване на историята на реликвата и нейния феномен.
 Пику да Неблина, Яномами и ще бъде ли отворен за визити свещеният неразрешен връх на Бразилия
Свещеният неразрешен връх на Бразилия

Какво се случва с Пику да Неблина

Той прецизира, че всяко лято сред 8 и 10 август се случва втечняване, след което към 12 август кръвта стартира да се втвърдява още веднъж. Точно в тези няколко дни фамилиите се събират, молят се и почитат светеца, като честват с значителни ястия и огромни паради. 

Предаността към мощите на светци е относително постоянно срещана в Италия, където по-голямата част от популацията се разпознава като римокатолици, само че когато става въпрос за втечняване на кръв, множеството хора са по-запознати с друго " знамение ".
 Снимка 590977

В град Неапол кръвта на свети Януарий (обикновено) се втечнява три пъти годишно измежду ликуващи тълпи и подиуми на извънреден набожен жар. Въпреки това, до момента в който свети Януарий е пропуснал няколко повторения през вековете, свети Лаврентий Римски се е потвърдил като извънредно прецизен, споделя Марци. 

Загадка е по какъв начин дребната стъкленица, завършена като извърнат конус и държана заключена в богато украсена сребърна скиния в църквата на Амасено, си проправя път до селото, което до 1872 г. носи името на светеца Сан Лоренцо (Свети Лаврентий).

Марци счита, че стъкленицата вероятно е донесена от антични римски бойци, които са от Амасено и които са станали очевидци на мъченическата гибел на светеца.

Според сегашния духовник на Амасено - Итало Кардарили, наличието на стъкленицата никога не е било изследвано. Той споделя, че в поклонението, което се прави на втечняващата кръв няма " фанатизъм ". " Това е част от културата и наследството на селото и никой не пита за какво се случва. "

Други обаче слагат под подозрение феномена и оферират вероятни научни пояснения.

Химикът Луиджи Гарласкели от Комитетът за надзор против псевдонауката, получава позволение да изследва флакона  от предходния духовник на Амасено. Той прави опити върху външната част на стъкленицата през 1997 година
 Чезидио Ди Чака, Борго и Чака и по какъв начин един човек съумя да купи и реставрира цяло италианско село
Човекът, който купи цяло италианско село

И му вдъхна нов живот

Според него реликвата в действителност се състои от скотски мазнини или желатин, може би свинска мехлем или тлъстина, восъци и маслоразтворимо алено багрило, което се топи, когато е горещо. Гарласкели не е сюрпризиран, че " чудото " се случва в най-горещия месец на лятото.

През август стъкленицата обикновено се държи заключена в скинията, която рядко се отваря. Процесът на размразяване може да се случва и през други летни дни или в разнообразни часове на деня, само че никой не го вижда. Освен това съгласно него същинската кръв не се държи като веществото вътре в реликвата: тя незабавно се съсирва и изсъхва.

Първата мастноразтворима алена багра, която незабавно хрумна на Гарласкели и която има същия червен нюанс като наличието на стъкленицата и е била необятно употребена през Средновековието, е " драконова кръв ", растителна смола, извлечена от растения.
 Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един район с забавна история, география, език и просвета
Испанският град, загубен във Франция

Един район с забавна история, география, език и просвета

Един от методите да се потвърди естеството на аления материал би бил да се проучва, несъмнено. Но Гарласкели предизвестява, че това може да убие мистицизма на Амасено и " предаността на неговите хора, които виждат каквото желаят да видят в тази стъкленица ".

" Или го приемате като възвишен знак, посредством религия, без да го поставяте под подозрение, или не го приемайте ", заключва химикът.
 Снимка 590979

Ето на това се казва  " знамение ", споделя пък Марци, който твърди, че през XIX век локален доктор е следил стъкленицата в продължение на 30 години и написа за убеждението си, че това е същинска кръв.
 Стенли Тучи, Марци и италианският град, където половината население е с фамилия Тучи
Италианският град, в който половината поданици имат една и съща фамилия

И кой артист е оттова

Култът към свети Лаврентий е мощно усетен даже в Канада и Съединените щати, където потомци на италиански имигранти към момента почитат светеца. В Чикаго Хайтс, Илинойс, локална общественост с генезис от Амасено чества празника на свети Лаврентий Римски. Програмата включва поклонение с дами, облечени в обичайни одежди от Амасено.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР