Има загуба на работни места у нас, като безработицата е

...
Има загуба на работни места у нас, като безработицата е
Коментари Харесай

Увеличението на лихвите на банките няма да се отрази добре на пазара на труда у нас, категоричен е експерт

Има загуба на работни места у нас, като безработицата е към 5,2%.  Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria HR специалистът Петър Джугански. Това към момента не значи, че има сигнали за турбуленция на пазара на труда, само че е някакъв симптом. Когато има криза, тя последно се отразява на пазара на труда, изясни той.
Европейската централна банка усили през днешния ден своя лихвен %, което беше относително изненадващо за доста хора. Високите лихви на банките не са удобни за икономическата интензивност и за потреблението, както и за безработицата. Тя към момента е относително ниска в Европа и в България, само че това следващо нарастване няма да се отрази добре на пазара на труда. Технологичният бранш също е доста предразположен на покачването на лихвите.
В Съединени американски щати и Западна Европа банковите лихви са все по този начин високи и не може да чакаме да се случи някакъв взрив, какъвто наблюдавахме последните две години и половина. Технологичният бранш у нас оставаше на завет от огромните съкращения, които се случваха зад океана, изясни още специалистът. Над половин милион души бяха съкратени единствено в Щатите в бранша, само че съвсем всички те си откриха работа незабавно.
Свързани

Пазарът у нас в IT бранша е сериозен, да, работните позиции са доста, доста по-малко, в сравнение с бяха преди време, само че в България тези огромни съкращения не се усещат.

След Ковид рецесията много компании минаха към изцяло отдалечен метод на работа. В последните месеци обаче следим противоположната наклонност, регистрира Петър Джугански. Тя първо стартира от Съединени американски щати, където разнообразни лобита, които се занимават с отдаване на офиси чартърен започнаха да натискат намерено и скрито кметствата по места да връщат хората. Много от фирмите към този момент работят по хибриден модел, сподели още Джугански.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР