Има задържан за причиняването на огромния пожар край Стара Кресна,

...
Има задържан за причиняването на огромния пожар край Стара Кресна,
Коментари Харесай

Кравар подпалил огромния пожар над Кресненското дефиле

Има арестуван за причиняването на големия пожар край Стара Кресна, това е 30-годишен наемник кравар от град Симитли.
По време на паша краварят хвърлил незагасена цигара и хукнал да гони животните, опитал се да гаси самичък пожара, по-късно се отказал и се обадил на кмета на село Брежани Благой Стефанов, с цел да му каже, че гори пожар. Това е главната версия, по която се работи за възникването на пожара.
Задържаният за 72-часа К. Митев първоначално давал спорни показания. Снощи обаче към този момент си е признал. Днес служители на реда от 2-ро РПУ са иззели облеклата му, по които има следи от огън, има такива следи и по краката му. Обвинението против Митев планува отнемане от независимост до 5 години, то е по несъобразителност, само че действието е публично рисково и е предизвикало вреди за 3,3 млн. лв., което постанова задържането на Митев под стража. Прокуратурата ще желае непрекъсната мярка за задържане под стража. Подробностите бяха обявени на брифинг през днешния ден в Окръжна прокуратура от представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова, районния прокурор Борислав Ковачки и шефа на ОДМВР-Благоевград Николай Хаджиев, съобщи БГНЕС.
Припомняме, че през днешния ден по обяд вътрешният министър Валентин Радев закри спешния щаб в село Стара Кресна, основан по заповед на премиера поради пожара в подножието на Пирин, който към този момент 6-и ден гори. „ Дъждът бе блажен за нас, само че пожарът не е погасен”, предизвести основен комисар Николай Николов. На място на овладените огнища на 6-дневния пожар остават да дежурят единствено огнеборците, остава и следеният от полицията достъп до селата.
Валентин Радев уточни, че хората от засегнатите от пожара села към този момент могат да се прибират по домовете си, само че остава следеният достъп от страна на полицията. Както и експертиза за нанесените от огнената буря вреди.
„ Навсякъде е умерено, има единични, само че неопасни огнища, хеликоптерът остава в подготвеност край Симитли, тук остава и техниката. Дъждът бе блажен за нас, само че пожарът не е погасен, оставаме тук”, добави шефът на Групово дело ПБЗН гл. комисар Николай Николов.
„ Никой не пострада, няма жертви и ранени, страната благодари на всички, взели участие в гасенето на пожара”, сподели в умозаключение министър Радев.
Областният шеф Бисер Михайлов съобщи, че ще анулира заповедта за оповестеното бедствено състояние едвам откакто тук завърши всичко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР