„Има ясен протокол - на Захарова от руското външно трябва

...
„Има ясен протокол - на Захарова от руското външно трябва
Коментари Харесай

Румен Радев: На Захарова от руското външно трябва да отговаря Захариева от българското

„ Има явен протокол - на Захарова от съветското външно би трябвало да дава отговор Захариева от нашето външно министерство. " Това съобщи президентът Румен Радев в изявление за предаването " Панорама " на Българска национална телевизия в отговор на въпрос по какъв начин ще отговори на апела на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова да излезе с позиция за похищенията над паметнициу нас.

Преди това Радев осъди случаите, при които монументи на съветски воини в страната са били поругавани. " Мисля, че поругаването на монументи е толкоз неприемливо, колкото неприемливо е и преиначавенота на нашата история. При всички положения обаче не мисля, че борбата е взаимно преференциална ", сподели президентът.

Той счита, че " Москва би трябвало да си даде сметка за сензитивните тематики за България и не трябва да позволява непремерени позиции “. Радев добави, че има вяра в положителното бъдеще на връзките сред двете страни.

Постигнатите политически цели – Европейски Съюз и НАТО, какво следва?

Президентът сподели, че посоката е врна – НАТО и Европейски Съюз, само че тези цели са реализирани от дълго време и въпросът в този момент е какво следва по-късно.

„ Какво следва след тези цели? Трябва да решаваме, да търсим задачите, а не постоянно да се влагаме в авансово начертани рамки ", сподели Радев.

Според него " никой не може по-добре от нас да уточни нашите лични проблеми и никой не може по-добре от нас да ги реши ".

Според него " вмного посоки демокрацията е в оттегляне. "

Кога ще пристигна Путин?

Руският президент Владимир Путин ще пристигна у нас тогава, когато бъде реализирано единодушие за датата на визитата му, сподели още Радев.

Визитата няма да е за 3 март, когато се навършват 140 години от Освобождението на България от турско иго. По съвпадане тогава страната ни е ръководител на Съвета на Европейски Съюз, което породи спекулациите, че това е основната причина за отлагането.

" Председателството няма нищо общо. Годишнината от Освобождението не може да бъде пленник на политическия календар. Още като поканих Путин, се разбрахме да търсим комфортна дата. През март в Русия има президентски избори. Не виждам стеснение едно посещаване да стане при председателството на Европейски Съюз или отвън него ", изясни Радев.

През лятото от " Дондуков " 2съобщиха, че Путин е приел поканата на Радев да посети България във връзка 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България през 2018 година

За интелектуалци те - хипнотизатори

Радев доразви тезата си за будителите. На 1 ноември той съобщи, че будителят не е интелектуалец по европейски пример.

" Ако някой твърди, че будител е синоним на европейски интелектуалец, не трябва да се учудва, че остава отвън Народното събрание. Разбира се, че това не са синоними.Да вземем Кардажата, Капитан Петко челник. Те са будители, въпреки и не интелектуалци. Има будители с героизъм и родолюбие. За мен моралният растеж е критерият за будителство. Така че може да имаме един елементарен преподавател, който да е будител, без да е интеректуалец ", сподели Радев.

" Имаме интелектуалци-хипнотизатори, които претендират за будители. Но няма по какъв начин един българин да сбърка един поръчков анализатор със свети Иван Рилски ", добави президентът.

Радев добави " европейската " тематика с това, че на първо място би трябвало да надмогнем нашите комплекси и не постоянно да се слагаме в авансово начертани рамки. България би трябвало да открие себе си и да се впише в упованията на жителите.

" За мен нашите полезности не са по-малко европейски от тези на другите страни. Това не значи, че би трябвало да се трансформираме в резерват на конформизъм. За мен европеецът е сериозно мислещ човек, а не клакьор ", сподели президентът.

За митинга на летците

Радев разяснява и отхвърли на водачите от военновъздушната база в Граф Игнатиево да летят с МиГ-29. Преди да стане президент той беше пълководец на Военно-въздушните сили, след което подаде оставка поради спор за бойните самолети и се кандидатира за президент.

" Със сигурност дейностите на летците не са каприз. Те са обезверен сигнал към властта, която от години приземява авиацията. Авиаторите са хора на достойнството, възпитани във безрезервност и мъжество. Вероятно по тази причина доста политици не могат да ги схванат “, сподели Радев.

Той добави, че „ летците не могат да одобряват, че тяхната сложна и рискована специалност е наричана " занимание ", че името им се свързва с прелом и измяна “ (по думите на някогашния боен министър Николай Ненчев- бел. ред.).

„ Не очаквайте, че ще се поддам на шантажа и ще предам някогашните си подчинени в името на комфорта си. Те отстояват сигурността ни ", съобщи президентът.

Той бе запитан дали неизлитането на водачите е било координирано с него. Отговори, че няма по какъв начин това да стане, защото не е техен пълководец към този момент повече от годинаи назова тези изявления „ цинични “ и „ безотговорни “.

Радев сподели още, че тематиката за бойните самолети за авиацията не е съществена и не той я повдига.

" Виждате, че лобистите задраскаха труда на военните и го върнаха в началната му точка. Нарушиха периодите и процедурите от предходния си мандат. Правят го некадърно и надменно ", сподели президентът по във връзка ревизираната от ГЕРБ покупка на самолетите " Грипен ", решението за което беше взето от служебното държавно управление назначено от Радев.

Борбата с корупцията

Основните тематики за президента са битката с корупцията, националната сигурност, суверенитетът, справедливостта, бедността.

Радев изясни, че задачата на забавянето на избора на шефа на Върховен административен съд Георги Чолаков била да се даде късмет на новия Висш правосъден съвет (ВСС) да удостовери този избор с нова легитимност. Ако някой има рецензии, те би трябвало да бъдат отправени към създателите на правосъдната промяна, която съгласно президента създава същия резултат.

" Изразих позиция, че в България няма воля за битка с корупция по високите етажи. Трябва мощен орган, който да разкрива и пресича корупционни практики. А битката с корупцията посредством имуществени заявления, както е препоръчана в новия закон, е неефективна ", котел Радев.

Той разяснява и концепцията на ГЕРБ да отпадне отминалостта за закононарушения по време на приватизацията.

" Всъщност те нанасят удар по личното си предложение за закон, тъй като както споделят те, част от нарушителите на закона били в настоящия парламент. Ако това в действителност е по този начин, тези хора с подадени имуществени заявления от години, към тези заявления няма никакви искания. Това значи, че законът, който оферират, не може да хваща такива хора, които сега са във властта. Този закон не може да хваща и хората, които са нарушили разпоредбите при приватизацията и сега са отвън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли един път властта, към този момент не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля ", разяснява президентът.

Той напомни и пиар акциите, при които били показвани фотоси от въздуха на богаташки къщи, и попита дали нещо се е случило с тях и притежателите им.

По думите на Радев практиката в другитге страни демонстрира, че би трябвало да имапостоянно мощни екипи от разнообразни специалисти - освен следователи, само че специалисти по банково дело, експерти по осведомителни технологии и така нататък

10 ноември 1989 година

Интервюто с Румен Радев е взето на историческата дата 10 ноември. Преди 28 години на този ден президентът си спомни, че е бил лейтенант в авиобаза " Равнец ", Бургаско. В една от паузите по време на нощните полети неговият пълководец му е съобщил новината за свалянето на Тодор Живков.

В този миг е имал прекомерно комплицирани задания, с цел да осмисли новината. Възприел е измененията с вяра, както всички младежи по това време, с упования за " една доста по-добра България ".

" За страдание след 28 години имам чувството, че множеството от българите таят вярата за нова смяна, която да отстрани недъзите на прехода- хищничество, корупция, беднотия, престъпност, липса на правда, липса на чувство за правдивост. Точно тези неща прокудиха близо 2 милиона наши сънародници ", сподели Радев.

Той съобщи, че страната ни през днешния ден е демократична и всеки има право на глас и мнение. Друг е въпросът обаче " по какъв начин отстояваш правата си, по какъв начин се бориш за тях, по какъв начин обмисляш вота си ". В доста посоки, по думите му, демокрацията е в оттегляне.

За президентите преди него

Радев благодари на предшествениците си Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, че са отклинали на апела му и са пристигнали на откриването на паметната плоча на първия демократично определен президент Желю Желев.

По негово мнение алтернативите на прехода са толкоз трагични, че основават на държавниците доста врагове. Президентът посочи мъдростта на президента Желев, който отритнат от другите и от своите, не е дал отговор на злобата със завист. Други обаче, счита Радев, са употребявали омразата, с цел да я трансфорат в политически бизнес, който през днешния ден процъфтява.

За двамата генерали от запаса и за първата дама

Не е ли стеснен върхът на страната за две огромни упоритости, когато на него са двама някогашни генерали от запаса, попита водещият.

„ Мисля, че упоритостите нямат нищо общо с пагоните. Важно е тези упоритости да работят за България. В политиката да се водим от хрумвания, а не от изгода и това беше един от заветите на доктор Желев “, отговори президентът.

Другият военачалник от запаса е министър председателят Бойко Борисов.

Радев сподели, че от дейностите и тона на всеки човек проличава от какво се води той.

" Мисля, че тонът ми е резултат на действителността. Войната против президентската институция активизира институциите. Цяла палламентарна комисия е използвана за оклеветяване на името ми. Но подценяват жителите ни. Аз си имам кредо, с което влязох в политиката. И доста българи застанаха зад това ", сподели Радев.

Той е уверен, че въпреки да има лимитирани пълномощия, президентът постоянно може да отстоява истината - даже тогава, когато я демонстрират след престъпните летописи по малките екрани.

Запитан каква ще бъде ролята на първата дама по време на неговия мандат,Радев отговори:

" Нейното място е до мен, както и по време на акцията. Трябва да имаш до себе си човек, на който да разчиташ. Тя има свои начинания, отдадена е в тях. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР