Има време до края на годината парламентът и правителството в

...
Има време до края на годината парламентът и правителството в
Коментари Харесай

Вътрешният министър на Румъния: Има време Нидерландия да премахване ветото върху присъединяването на България към Шенген

Има време до края на годината Народното събрание и държавното управление в Хага да вземат решение за унищожаване на ветото върху присъединението на България към Шенген, което може да отвори пътя за решение, удобно и за двете страни (България и Румъния). Това съобщи министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою при идването си на срещата на Съвета по правораздаване и вътрешни работи в Брюксел.

" Има време Народното събрание в Хага и държавното управление на Нидерландия да вземат решение и откакто това решение бъде взето, можем да забележим дали ще предприемем спомагателни процедурни стъпки, само че време има ", сподели Каталин Предою в отговор на журналистически въпрос.

Той акцентира, че резултатът от оценката на България е позитивен и че сега е значим разговорът сред държавното управление и нидерландския парламент, предава Българска телеграфна агенция. " Едва по-късно ще можем да знаем какви са идващите стъпки ", посочи вътрешният министър на Румъния, представен от Аджерпрес.

Министърът не пожела да спекулира каква може да бъде позицията на Австрия след възможна анулация на ветото на Нидерландия.

" В този миг всевъзможни спекулации биха навредили на полемиките. Всичко, което мога да ви кажа е, че работим по този канал Министерство на вътрешните работи на Румъния – Министерство на вътрешните работи на Австрия, само че и по отношение на други лица, вземащи политически решения ", добави Предою. 

Той дефинира разговора с австрийската страна като " натоварен ". Запитан дали вижда смяна в отношението от страна на Австрия, Предою сподели, че " полемиките са доста положителни ".

" Ние не запазихме разговора прецизно на равнище министерство. Разширихме го. Разширяването на Шенгенското пространство е предмет на интерес за румънските жители, за румънските компании, само че в това време и за австрийската бизнес среда, присъстваща в Румъния и за средата на бизнеса от други страни, присъстващи в Румъния, за нашите външни сътрудници, има доста стопански ползи по средата, всички тези неща са взети под внимание ", сподели още Предою в Брюксел. 

Той увери, че австрийският вътрешен министър Герхард Карнер е в директен контакт с канцлера Карл Нехамер и от своя страна държи в течение президента, премиера и външния министър и че се работи по този дипломатически канал.

Що се отнася до опцията за образуване на ексклузивен съвет по правораздаване и вътрешни работи, който да има решение по досието за Шенген, Предою се ограничи да съобщи, че „ има нужното време за продължение на полемиките и взимане на решения, а също по този начин са налице и нужните дипломатически и институционални формати, с цел да се провежда вземането на тези решения ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР