Има връзка между по-дългото време за играене и чувството за

...
Има връзка между по-дългото време за играене и чувството за
Коментари Харесай

Оксфорд: Има връзка между видеоигрите и благополучието


Има връзка сред по-дългото време за играене и възприятието за благоденствие
(снимка: CC0 Public Domain)

Как ни въздействат видеоигрите? Правят ли ни по-глупави? Подобряват ли рефлексите ни? Водят ли до късогледство? Правят ли ни по-находчиви? Помагат ли ни да се ориентираме по-добре в провокациите на действителността?

Учените непрекъснато търсят каква е връзката сред видеоигрите и човешкото богатство. Сега изследване от Оксфордския университет изследва връзката сред благосъстоянието и времето, прекарано във видеоигри, употребявайки нови данни от две известни видео-игри. Изненадващите открития разкриват известна връзка сред по-дългото време играене и възприятието за благоденствие.

е почнало през 2019 година Използвайки анонимизирани телеметрични данни, предоставени от Electronic Arts и Nintendo of America, проучването преглежда две игри: Plants vs Zombies: Battle for Neighborville и Animal Crossing: New Horizons. Играчите са били поканени да се включат в проучването и дружно с справедливи телеметрични данни са попълвали анкети, търсещи оценка на прочувственото благоденствие и мотивацията за игрите.
още по тематиката
Общо над 3000 играчи са взели участие в изследването. Резултатите в последна сметка изненадаха учените от Оксфорд. Установена е дребна, само че забележителна връзка сред времето, прекарано в игра, и позитивното богатство.

„ Искам да отбележа, че това не е доказателство за причинно-следствена връзка ”, акцентира Андрю Пшибилски, един от откривателите в плана, представен от. „ Очевидно това не е по този начин – колкото повече играете видео-игри, толкоз по-щастливи да ставате. Но корелацията, открита тук, е значима ”.

Пшибилски споделя, че данните, събрани от неговите проучвания, допускат, че когато се мисли за това по какъв начин въздействат на благополучието на човек, може би е по-малко значимо да се реши какъв брой дълго човек играе дадена игра и по-уместно да се търси за какво той играе играта. Самочувствието и благополучието са свързани с мотивацията и удовлетворението.

Важно в това ново изследване е ангажирането с промишлеността на видеоигрите в проучването. В исторически проект промишлеността постоянно е отбягвала да работи с университетски среди, което затрудняваше изследванията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР