Има възможности за сътрудничество между България и Франция в сферата

...
Има възможности за сътрудничество между България и Франция в сферата
Коментари Харесай

Франция с намерение да строи два нови реактора в АЕЦ “Козлодуй“

Има благоприятни условия за съдействие сред България и Франция в областта на атомната енергетика, стана ясно на среща сред премиера акад. Николай Денков и Лоранс Бун, държавен секретар по европейските въпроси на Франция. Френската страна демонстрира интерес към присъединяване в плана за два нови реактора в АЕЦ „ Козлодуй “. Освен това през февруари тази година е подписан контракт с френската компания „ Фраматом " за доставка на свежо нуклеарно гориво за блок 6 на „ Козлодуй “ в интервала 2025 - 2034 година Обсъжда се план на декларация за планове за съдействие в региона на атомната енергетика сред министерствата на енергетиката на двете страни.
Прочетете още
Министър-председателят изясни на своята гостенка, че обещанията на служебния кабинет на френската компания EDF да бъде предоставено предпроектно изследване за строителството на  АЕЦ „ Белене “ са били нереалистични. „ Този план в никакъв случай не е имал същински късмет да се осъществя, а с началото на войната в Украйна и европейските наказания против Русия го изгуби напълно “, сподели акад. Денков. Само преди дни българското държавно управление спря дефинитивно плана за втора атомна централа.

Премиерът и Лоранс Бун означиха също интензивното съдействие на двете страни в региона на защитата. Франция демонстрира интерес към плановете за рационализация на българската войска - френски компании вземат участие с предложения за доставка на софтуерно съоръжение.

Франция поддържа България във връзка с главните й външнополитически цели – присъединението към Шенгенското пространство и еврозоната, както и към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Министър-председателят благодари на френския дипломат в България Жоел Мейер за визитата на делегацията от Движението на предприятията във Франция - МЕDEF. Днес и на следващия ден представители на повече от 100 френски компании и сдружения изследват на място опциите за бизнес в нашата страна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР