Има възможност за учене без тестване. Учениците над пети клас

...
Има възможност за учене без тестване. Учениците над пети клас
Коментари Харесай

Може и да не тестват учениците, ако болните намалеят

Има опция за учене без тестване. Учениците над пети клас се връщат в учебно заведение. Това може да стане и без проби. Условието е заболеваемостта да падне под 250 на 100 000 души. Вече има такива общини в България, предава Нова тв. 

Без наложителни проби и без зелени документи - по този начин 80 възпитаници от пети до седми клас се върнаха в учебното заведение в Калояново след едномесечен престой у дома.

„ Заболеваемостта в нашата община падна под 250 на 100 000 души и по този начин имаме опция през днешния ден да приемем всички възпитаници без тестване ”, изясни шефът на ОУ „ Иван Вазов ” в Калояново Венелина Радулова.

Противоепидемичните ограничения и така наречен „ медицински филтър “ са наложително изискване за пропуск на по-големите възпитаници в постройката. За тях обаче учебното заведение не може да подсигури щадящи проби, каквито министерството даде за по-малките. „ Мога да кажа, че в края на финансовата година такива средства не са налични в бюджета ”, добави Радулова.

За да се подсигурява сигурна среда  учителите наложително преподават с маски. „ За един същински преподавател работата е в учебно заведение, измежду децата. Аз самият съм имунизиран и нямам никакви терзания по отношение на работата си ”, учителят по български език Петър Петров.

Повече от половината родители на по-големите възпитаници към момента са срещу те да бъдат тествани в учебно заведение. „ Много от родителите имаха опасения, че ще се бърка в носа дълбоко. Няма такова нещо. Нямам опасения и дори, в случай че трябваше да се тестват децата, аз съм съгласна, с цел да е на учебно заведение ”, изясни Елена Чемишанова.

В Сатовча огромните възпитаници са напълно присъствено. В Благоевград и Сандански остават на онлайн образование поради към момента високата заболеваемост. „ Много е мъчно да се организират на практика занятия от разстояние в професионалните гимназии. Когато сътрудника преподава онлайн, той демонстрира на учениците, само че не е същото ”, счита шефът на ПГ по туризъм „ Гоце Делчев ” - Благоевград Димитрина Иванова.

До края на деня ще стане ясно дали и от кой момент и по-големите възпитаници в Пловдив ще се върнат в класните стаи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР