Има възможност индустрията в Перник да се захранва с вода

...
Има възможност индустрията в Перник да се захранва с вода
Коментари Харесай

Перник може да получава промишлена вода от язовир Бушляк

Има опция промишлеността в Перник да се зарежда с вода за промишлени потребности от язовир „ Бушляк ”, заяви министърът на стопанската система Емил Караниколов, предава БНР. За задачата би трябвало да бъде построен водопровод с дължина 800 метра и да бъде изработен ремонт на действителен канал.
По думите на министъра все още има всекидневен отговор от „ Стомана индъстри “, че водата от язовир „ Бушляк “ дава отговор на техните условия. Чакат се мнения и от други предприятия, намиращи се в индустриалната зона на града.
Министърът акцентира, че в случай че се направи тръбопровод единствено за едно сдружение, това се смята за държавна помощ и добави: „ Там има индустриална зона и в случай че може няколко предприятия да се възползват от това, незабавно ще стартираме и този план във връзка с вода, която може да се употребява не за питейни и не за битови потребности, а доказано към този момент от „ Стомана ” – единствено за индустриални потребности. Това значи да нямаме проблем чисто в икономическо отношение “.
Междувременно стана ясно, че бедственото състояние в Перник е удължено с още 30 дни. Решението е на Областния спешен щаб и влиза в действие от 2-ри февруари, заяви регионалният шеф Емил Костадинов.
Припомняме, че в петък стана ясно, че кметът на Перник Станислав Владимиров ще подпише четири контракта с три компании на обща стойност над 24,2 млн. лв. за рехабилитация на основните водопроводи в града. Поръчката е инженерингова (за планиране, строителство и авторски надзор) и се разпорежда незабавно, без да се организира процедура, а непосредствено с договаряне без авансово съобщение.   Първата обособена позиция е за реорганизация на Гл.клон III до Батановци. Втората е за Главен клон I от кафе „ Рай “ до ул. „ Средец “ и водопроводна мрежа в централната градска част и кв. Църква. Двете ще бъдат изпълнени от компания „ Райкомерс Конструкшън “ ЕАД, благосъстоятелност на Райна и Петър Козареви. Третата обособена позиция е за реорганизация на Главен клон I от Минна дирекция до ПС „ Самоков “ и водопроводна мрежа в кварталите „ Клепало “, „ Проучване “, „ Твърди ливади “, „ Ралица “ и „ Каменина “. Тя ще е ангажимент на „ ГБС – Инфраструктурно строителство “ АД. Четвъртата позиция е за Главен клон II по ул. „ Младен Стоянов “ и водопроводна мрежа в кв. „ Изток “ на регионалния град. Тя се разпорежда на компания „ Гелак “ ООД – благосъстоятелност на семейство Стефан, Георги и Антон Гелови. Настоящата поръчка, която се разпорежда директно поради съществуване на „ изключителни условия “ за над 24 млн. лв. ще се извърши с част от отпуснатите 30 млн. лева от държавното управление за спешни поправки в Перник. Припомняме, че с разпореждане от 30-ти декември Министерски съвет отпусна на община Перник 30 млн. лв. за „ Реконструкция на част от основен клон II, кв. Изток, гр. Перник “, „ Реконструкция на водопроводи на основни улици на територията на община Перник “ и „ Авариен ремонт на пречиствателна станция за питейни води “. Първите три незабавни поръчки на обща стойност 8,5 млн. лева с Данък добавена стойност кметът Владимиров ги разпореди на държавната компания „ Монтажи “ ЕАД. Те са за реорганизация на Главен клон ІІ, за главен ремонт на Градската пречиствателна станция за питейни води с пясъчни филтри и за спешен ремонт на ГПСПВ с бързи филтри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР