Има вариант Европейската комисия да остане без български представител до

...
Има вариант Европейската комисия да остане без български представител до
Коментари Харесай

„Политико“: Брюксел може да остане без български еврокомисар за година

Има вид Европейската комисия да остане без български представител до изборите за Европейски парламент през 2024 г, написа.

Мария Габриел подаде завчера оставка, откакто бе номинирана за министър-председател на България.

„ Пилитико “ напомня, че на последните европейски избори през 2019 година комисарите Андрус Ансип от Естония и Корина Крецу от Румъния бяха определени за евродепутати. Тогава Европейска комисия предложи постовете им да останат краткотрайно вакантни, а страните членки се съгласиха. Все отново преди пет години тази обстановка продължи единствено няколко седмици.

Сега България следва да номинира нов еврокомисар. Всеки претендент обаче първо би трябвало да бъде утвърден от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. След това следва чуване в Европейския парламент, където депутатите постоянно " въртят на шиш ".

Следващите европейски избори се чакат през юни 2024 година и много хора в Брюксел се чудят дали си коства главоболието празното място да бъде запълнено до тогава, акцентира „ Политико “.

Освен това и България може да реши да не номинира нов комисар. Тази опция изниква след новините, че Мария Габриел може да не успее да сформира държавно управление.  Може обаче и изборът на правоприемник да се окаже в ръцете на други партии отвън ГЕРБ.

А и номинирането на български еврокомисар би трябвало да стане при съществуването на държавно управление в София. Ако такова не бъде образувано, отговорността пада върху президента, който е подкрепян от Българска социалистическа партия.

Същевременно в Брюксел не престават да се ширят слуховете, че правоприемник на Мария Габриел може да бъде Ева Майдел, добавя изданието. Тя има добра репутацията измежду европейските кръгове. Освен това е и жена, а Урсула фон дер Лайен трансформира равноправието сред половете в крайъгълен камък на ръководството си.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР