Има въпроси, на които трудно, според Румен Радев, би се

...
Има въпроси, на които трудно, според Румен Радев, би се
Коментари Харесай

Радев говорил откровено с Медведев за лицензиите за военната техника

Има въпроси, на които мъчно, съгласно Румен Радев, би се намерило решение, само че не би трябвало да се бяга от разговор сред съветската и българската страна. Като подобен президентът Радев открои лицензионния режим за произвеждане на военна техника, въоръжение и аварийни елементи по конвенция сред Народна република България и Съюз на съветските социалистически републики.

По думите му, тук България има своите избрани ползи и " българският военнопромишлен комплекс е значима част от българската стопанска система ". Радев съобщи, че е обяснил това искрено на премиера Медведев.

" Има условия на съветската страна, които са неприемливи за нас и България би трябвало да отстоява своите ползи ", съобщи президентът Румен Радев пред медиите след срещата си с съветския министър председател Дмитрий Медведев.

Като образец той открои претенцията България авансово да съгласува с съветската страна продажба на създадена у нас военна техника и въоръжение в други страни. " Това за нас е недопустимо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, само че това не значи, че не би трябвало да има разговор и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни ", добави още президентът.

" На първо място, позитивният подтик от тази аудиенция, която върша с премиера Медведев и с президента Путин на следващия ден, би трябвало да бъде употребен по най-хубавия метод от българското държавно управление ", прикани президентът. Той заяви, че най-вероятно през септември месец ще се състои отлаганата от години 16-а сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо съдействие.

В отговор на въпрос дали на срещата са били разисквани наложените от Европейски Съюз на Русия наказания, президентът означи, че тематиката не е била коментирана, само че глобите не са мотив за заледяване на връзките. " Моето мнение за глобите го знаете, само че това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се съставлява от министър-председателя ", сподели още Румен Радев.

Президентът постави венци пред Паметника на Св. Св. Кирил и Методий и Паметника на Героите от Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война в Москва. Предстои президентът да посети Большой спектакъл. Там той ще участва на оперната режисура " Зигфрид " от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.
В програмата му е включен и диалог с видни български и съветски културни дейци в постройката на българското посолство в Москва.

Утре българският президент Румен Радев ще се срещне и с президента на Русия Владимир Путин. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР