„Има важни за страната неща, които обаче не чувам, а

...
„Има важни за страната неща, които обаче не чувам, а
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Кабинетът на ПП може да има по-дълъг живот

„ Има значими за страната неща, които обаче не слушам, а би трябвало да се споделят. Аз желая в договарянията за държавно управление да слушам какво ще вършим с човешкия запас на нашата страна, каква ще бъде демографската политика. Аз не съм толкоз огромен труженик на това да има министър за климатичните промени, само че съм труженик за това да има единно място на достъп за политики за фамилията, младежта, образованието, т.е. за човешкия капитал на България. “ Това сподели БНР социологът и политолог Първан Симеонов, изпълнителен шеф на „ Галъп интернешънъл болкан “.

Според Симеонов би трябвало „ в тези седмици да чуваме повече тактика за страната ни, а не толкоз тактичност “.

Трудно формираните съдружни и компромисни кабинети по формулировка ги броим за мъчно съществуващи, само че това не е по този начин, тъй като един път договорили се, всеки си гледа в своята писта, разясни политологът. Такъв кабинет по думите му може да има по-дълъг живот.

„ Още повече, че когато мнозина са в кабинета на " Продължаваме промяната ", малко на брой са в съпротива, а това е удобна обстановка за всеки един кабинет. “

Мандатът е безусловно явен - хората взеха решение какво желаят и потвърдиха желанието за смяна, означи Първан Симеонов.

„ Това предпочитание за смяна е попътен вятър и нищо повече. Оттук нататък държавното управление ще би трябвало да се потвърждава безусловно ден след ден. “

В началото известността на партиите в бъдещата коалиция ще продължи да пораства – има инерция публичното мнение да следва изключително спечелилия, сподели в разбора си Симеонов.

„ Вероятно ще пораства и известността на опозиционната групировка „ Възраждане “, тъй като тя прескочи летвата и доста хора ще се ориентират към нея като съпротива на всичко. След това обаче минава меденият месец и стартира действителният брак, когато от това държавно управление ще се чака да чисти, да готви и впрочем неща. И тогава точно може да натежи това, че то е комплицирано, съдружно и компромисно. Хубавото тук е, че всичките партии са „ на един ум “. Това не е обединението „ Орешарски “, това не е тройната коалиция. Това е еднопосочно ръководство и ми се коства, че това е късмет за страната “, предвижда политологът.

Първан Симеонов счита за проблем пред бъдещото ръководство това, че то „ ще звучи прекомерно демократично и западно за всеобщия български усет “.

„ Който е усетът на едно застаряващо, оскъдно, разслоено, т.е. консервативно и скептично общество. И сигурно това демократично и прозападно звучащо ръководство до някоя и друга година ще породи доста мощна консервативна реакция. “

Подобни ръководства нормално са сполучливи, тъй като са модернизационни, само че им коства доста, а от време на време не съумяват да го обяснят на обществото, добави Симеонов.

„ Управленията, които могат да донесат смяна, не са тъкмо съдружните, или хайде огромна смяна. Управленията, които могат да донесат огромна смяна, са ръководства, които са подкрепени с мощна вълна от хората и имат комфорта да не вършат взаимни отстъпки. Случаят не е подобен, изобщо рядко има такива случаи. “

Първан Симеонов предвижда, че „ измененията ще бъдат деликатни “.

„ Българското общество се отнася по тематиката Македония почти както се отнася към имунизациите. Има един мълчалив публичен консенсус “, сподели още Симеонов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР