Има ужасяваща липса на връзка между това, което модерната и

...
Има ужасяваща липса на връзка между това, което модерната и
Коментари Харесай

За нуждата от осмисляне на комунизма

Има ужасяваща липса на връзка сред това, което модерната и необременена от зависимости историческа колегия е дала на обществото и това, което влиза в учебниците. Това сподели в ефира на Дарик историкът проф. Евелина Келебечева във връзка излизането на новия алманах „ България и комунизъм “, популяризиран гратис от фондация „ Конрад Аденауер “.

„ Истината е казана, лъжата шества. Изкривяването на историята от страна на здравите сили, които към момента бранят девствеността на столетницата е реалност. Поръчковият темперамент на техните трудове също са факт. Техните зависимости също могат да бъдат проследени. Тепърва ни следва работа към отваряне на просветителните институции към това познание “, разяснява проф. Келебечева.

Не би трябвало да вменяваме виновност единствено на учебното заведение по тематиката с информацията за комунизма. Такова мнение изрази историкът проф. Момчил Методиев. По думите му през последните години има известна смяна към тематиката измежду младежите и в случай че преди 5-10 години тя е била безпределно далечна, то сега се следи интерес. Важен е въпросът по какъв начин да приказваме за нея, означи проф. Методиев.



„ Ако се опитам да преподам историята на комунизма през нещата, които са по-сетивни, тогава тази история се доближава. Например бягствата през границата – Какво значи бягства през границата? Как по този начин хората бягат през границата? Защо страната пази хората да не излизат отвън страната? – Темата опира до младежи, които вършат тези опити. Ето метод за доближаване на тематиката към потомство, което няма опит и има малко познания по въпроса “, разяснява проф. Методиев и добави, че диалогът за комунизма би трябвало да е учреден на полезности, само че в границите на това, ние би трябвало да сме отворени за полемика.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР