Има трикратно увеличение на броя на случаите на варицела в

...
Има трикратно увеличение на броя на случаите на варицела в
Коментари Харесай

Проф. Христова: В момента сме в бум на скарлатина

Има трикратно нарастване на броя на случаите на варицела спрямо предходната година. Последната седмица обаче демонстрира задържане на равнището на заболелите, даже леко намаляване с към 10%. Това сподели пред Bulgaria ON AIR шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„ Може би е индикатор, че се намираме в плато и ще понижават случаите на варицела. Следващия месец чакаме понижаване и много по-ниско разпространяване през май. Шарките при по-възрастните протичат доста по-тежко. Скарлатината е обвързвана с много затруднения, когато протича тежко. Лесно се лекува с антибиотици, само че може да направи много съществени затруднения “, добави тя.

По думите й сега сме в взрив на скарлатина. „ Случаите на седмична база са много по-малко от тези на варицелата, само че всяка последваща седмица имаме покачване с най-малко 20%. Твърде евентуално е да имаме проблеми със скарлатината още 2-3 месеца “, разяснява проф. Христова.

Тя акцентира, че повода за увеличените случаи на вирусни инфекции е неналичието на задоволително слънце, понижаване на витамин D, непълен банкет на пресни плодове и зеленчуци.

„ Продължителният Коронавирус отслаби общо имунитета на всички хора, което сътвори среда за развиване на други инфекции. Можем да подсилим нашия имунитет с мултивитамини “, сподели проф. Христова.

„ Трябва да вземем всевъзможни ограничения детето да не боледува постоянно и да не го пращаме на градина или в учебно заведение, до момента в който не е изцяло излекувано. Едно дете може да болести над 90% от контактните деца. Ваксинацията е доста потребно нещо при варицела. Ваксината не е в наложителния календар, само че тя безусловно предотвратява развиване на болестта. За скарлатината няма ваксина, микробът е прекомерно разнороден “, обясни тя.

Според директорката на НЦЗПБ съвсем изцяло сме се справили с Коронавирус пандемията. „ Подвариантът, който сега заразява у нас, не предизвиква тежки болести. В последните седмици обаче постепенно се покачва броят на случаите на Коронавирус. Вероятно няма да стигнем равнищата на заболеваемост, които сме имали, тъй като повишението е доста постепенно, само че няма напън върху здравната система “, сподели още проф. Христова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР