Има три сценария за развитието на пакет Мобилност 1, но

...
Има три сценария за развитието на пакет Мобилност 1, но
Коментари Харесай

Желязков след срещата си с Таяни: Има три сценария за пакет `Макрон`

Има три сюжета за развиването на пакет " Мобилност 1 ", само че единственият верен път е внасянето му да бъде отложено до след европейските избори. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков след срещата си с ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни. 
 Борисов благодари на петима европейски министър председатели за поддръжката в договарянията по пакета Мобилност I  Президентът Радев с писмо до Таяни: Пакетът Мобилност 1 дискриминира България
Бъдещето на пакета за подвижност, прочут още като пакет " Макрон ", е неясно след като предходната седмица два от трите отчета по него бяха отхвърлени при разискването му в комисията по превоза в Европейския парламент. Единната позиция на българските евродепутати е, че внасянето му би трябвало да бъде отсрочено за след изборите за Европейски парламент. За това настояха пред Таяни и президентът Радев и министър председателят Борисов.

След срещата си с Таяни министър Желязков съобщи, че има три сюжета за развиването на пакета: внасянето за гласоподаване единствено на единствения отчет, който беше приет; внасянето на целия пакет " Мобилност 1 " от политическа група, без значение от неприетите досиета в комисията по транспорт; отлагането му за след европейските избори. 

По първия вид министър Желязков съобщи, че законодателната самодейност по принцип е неделима и не би трябвало отчетът да може да влезе в пленарна зала самичък. Дори да бъде гласуван обаче, Желязков чака огромна част от предложенията, включени в него, да не бъдат осъществени по време на разговорите, защото така би имало несъгласие сред общия метод на Съвета и признатото в транспортна комисия.

Докладът да вземем за пример изисква транспортното средство да се връща в страната на генезис на 4 седмици, само че това решение е в несъгласие с постигания компромис на последния Съвет на Европейския съюз, когато беше взето решение в страната, в която е записана компанията, да се връща единствено лидерът, само че не и тирът.

Росен Желязков оцени втория вероятен сюжет като огромен риск за самия Европейски парламент. Според него внасянето и налагането на пакета със силата на болшинството на последното съвещание на Екологичен потенциал на 31-ви януари, когато ще могат да се преглеждат такива отчети, би било неприятен сигнал, който ще усили евроскептицизма в Европа и ускори националистическите настроения на континента. Неприемането му обаче също не би било в полза на Европейски Съюз, добави той. 

" Представете си единствено да влезе целият пакет в Народното събрание и както предходната година не бъде признат - какво ще е чувството за работата на Екологичен потенциал? Две години да се занимава със законодателни решения, които разделят Европа, и в последна сметка да не може да ги одобри ", съобщи Желязков.

В резултат на това транспортният министър разчита на реализирането на третия вид. " Ние считаме, че има единствено един правилен и правилен път за България - това е отлагането до идващия парламент с други отчети ", съобщи той. 

Желязков добави, че всички тези съображения са били обяснени на Таяни и чака, че той ще ги разиска с лидерите на политическите фамилии в Екологичен потенциал още през днешния ден. Таяни ще го направи в качеството си на ръководител на Конференцията на ръководителите, която включва ръководителите на политическите фамилии в Европейския парламент (по сходство на председателския съвет на НС) и се събира всеки четвъртък. 

Казусът би могъл да бъде позволен и от координаторите на всички парламентарни групи в Екологичен потенциал. На последната си среща те не съумяха да реализират единодушие по тези три сюжета след съвещанието на комисията по превоз и взеха решение да замразят въпроса. Следващото им заседание следва на 21 януари, тъй че Желязков чака да получим повече изясненост в диапазона 21-31 януари. 

На самия него довечера му следва среща с водача на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Удо Булман, до който през днешния ден стана ясно, че писмо е изпратила и лидерката на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова. Желязков изрази удовлетворение от задружната позиция на политици и евродепутати от разнообразни политически групи и благодари на Сергей Станишев за работата му по организирането на срещата. 

Според министър Желязков няма да се наложи да прибягваме до румънското председателство на Европейския съвет за помощ. " Румънското председателство ще се задейства, в случай че пакетът мине през Народното събрание. Това значи, че ще има триалози - диалози сред Съвета, комисията и Народното събрание. Моето очакване е да не се стига до там ", съобщи той. Желязков обаче не изключи опцията за бъдещи протестни дейности, в случай че не бъде взето вярното решение.

" Аз съм задължен да бъда оптимист и нямам право да бъда черноглед ", приключи министърът. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР