Има три големи проблема . Първо, задкулисието продължи да управлява

...
Има три големи проблема . Първо, задкулисието продължи да управлява
Коментари Харесай

Нинова: И в двата парламента задкулисието продължи да управлява и не се посегна на модела

 " Има три огромни казуса. Първо, задкулисието продължи да ръководи и в тези два Народното събрание - това, против което всички се обявявахме. Второто е, че и двата Народното събрание не посегнаха на модела. И третият огромен проблем е, че това, което се правеше в Народното събрание се различаваше от живия живот в България. " Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия в предаването " Лице в лице " по бТВ.

" Задкулисието го усетихме най-силно при третия мандат. От една страна, беше мандатоносителят " Българска социалистическа партия за България " и нашето предложение - елате обществено, пред камерите, сядаме и си споделяме всичко. От другата страна, това го разбрахме по-късно, е бил другият модел - вървене по офиси, опити да се разцепват групи, някакво шушу-мушу по ъглите. Ето ги двата контрапункта. Може би и по тази причина се отличихме в тези договаряния - стояхме настрани  от това задкулисие, нямахме обвързаности и никой не ни дърпаше конците ", добави тя.

" Два Народното събрание не пипнахме модела ", съобщи Нинова и даде съответен образец със опазването на здравето: " Всички споделят, че е сбъркан, изтичат пари и би трябвало да се промени. За това време не се промени нито един закон, който да го промени. Например общинските и държавните лечебни заведения да се употребяват с поддръжка, да има предпазени лечебни заведения в отдалечените места, да не са търговски сдружения. Нито сантиметър. През юли продадоха общинската болница в Раднево за 200 хиляди лв. на доближен на ГЕРБ. И стартира процедура по разкриване на нова частна болница в Казичене край София. Ето съответен житейски образец по какъв начин моделът не се промени. "

По думите на Нинова Народното събрание е имал опция да направи болшинство, което да стартира действителна правосъдна промяна, каквато  хората на улицата са желали - оставката на Гешев. 

" Партиите на митинга го докараха до такава степен в този момент да се борим за един глас да има болшинство да се смени защитата на Гешев, вместо да се смени основният прокурор. Два месеца този парламент не откри време да гледа Закона за правосъдната власт, едвам в този момент се сетиха ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия.

" За мен казусът на проблемите през днешния ден са цените на газ, вода, ток, парно, самун, олио. Днес цената на газа в Европа на борсата стигна 740 $ за хиляда кубически метра. Това е злополука за българската стопанска система и за българските семейства в идващите месеци. Статистиката от през днешния ден за цените - олиото за една година е поскъпнало с 46%, хлябът стига 2 лева За една година минималната заплата е повишена с 6,6%, а междинното нарастване на цените на най-важните артикули е над 10%. 502 212 души ще имат по-малка покупателна дарба поради растежа на цените. Средната заплата е с 14% увеличена, само че едвам 30% от работещите вземат междинна заплата в България. Защо ги давам тези образци - тъй като идва ужасяващ удар за  доходи, беднотия, инфлация, тежки зимни месеци “, сподели още тя.

напомни, че съвсем всички чувания в Народното събрание са били по искане на партиите на митинга, а законопроектите на Българска социалистическа партия с месеци са стояли непогледнати. 

" Актуализацията на бюджета нямаше да стане,  в случай че не беше Българска социалистическа партия ", безапелационна бе Нинова.

Тя изясни: " Ние поискахме за пръв път актуализация на бюджета на 12 април. И тогава всички ни скочиха, че нямало потребност от актуализация. Дойде септември, третият мандат. Видяхме, че не можем да създадем държавно управление и казахме: дайте да се разберем към този момент по актуализацията на бюджета. Партиите на митинга високомерно отхвърлиха това предложение. Кога се задвижи актуализацията на бюджета - сега, в който от парламентарната естрада споделих: " Днес сме 3 септември, връщаме мандата на 7 септември. Имате 4 дни - изключителни съвещания, денонощни, другояче вие носите отговорност, че оставяме хората без пари зимата. " И тогава всичко се забърза и стана. Приеха се положителни неща - ще има повече пари за пенсионерите, за майките с дребни деца, за туристическия отрасъл, за бизнеса, за Министерство на вътрешните работи. Но това е глътка въздух, разхлабване на примката за малко. Тази примка в идващите месеци ще се затегне. "

Нинова даде образец с Гърция, където премиера Мицотакис е подхванал ограничения за контролиране на цените поради инфлацията. " А какво сподели министър председателят Янев на едно от чуванията като го питахме за цената на тока: " Не мога да направя нищо, променете Закона за енергетиката. " И вместо да променим Закона за енергетиката, три пъти изслушвахме КЕВР. И какво от това? "

" Ако желаеме в идващия парламент да има държавници и виновни хора, би трябвало с тези три проблеми да стартираме - ремонт в действителност на остарелия модел на ръководство, разрешаване на някакви действителни въпроси от живота и задкулисието да спре да се меси в работа на Народното събрание ", счита.

Тя прикани участниците в идната акция да имат отговорността да последват образеца на Българска социалистическа партия и да разпишат стратегия за първите 100 дни ръководство, с цел да не бъде изгубено скъпо време в идващия парламент в безплодни диалози кой в чии офиси е бил. 

" Всеки е свободен да прави политически планове. Но поради честността в политиката и поради равнопоставеността, това да не се прави с държавния запас. Това първо. И второ, да не се прави на гърба на други партии. Искаш да направиш нещо, добре. Бъде самоуверен, направи партии и излез да се състезаваш - който победи, той е по-добрият ", прикани Нинова. 

" Имаме информация от наши структури, че вървят разнообразни хора и пробват да уговарят за новия план. Включително и през днешния ден имах среща с наши структури от Благоевградска област, които пристигнаха разтревожени от този факт ", сподели тя в отговор на въпрос дали се вършат опити да се откъсне от Българска социалистическа партия в интерес на новия план на служебните министри и.  

" Които и да са тези хора, да не се пробват. Нашата партия има особена памет за такива неща и ще реагира съответно ", предизвести ръководителят на Българска социалистическа партия.

" Националният съвет на Българска социалистическа партия изрази поддръжка за президентската двойка - Илияна Йотова, само че занапред стартират нашите стъпки за тази поддръжка. Имаме си правилник и процедури. Следват номинации от съществени партийни организации, общински и регионални конференции и най-после Националния съвет ще номинира паралелно за депутати и за президентска двойка. Нашите структури харесват и Илияна Йотова и мисля, че няма да е проблем да ги предлагат.Ние ще уважим това тяхно право. Ще обсъдим всички направени номинации и Националният съвет ще реши ", изясни процедурата в Българска социалистическа партия по номинация на президент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР