Има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. Това заяви

...
Има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. Това заяви
Коментари Харесай

Миграционният натиск намалява, според министъра на вътрешните работи

Има трайна наклонност за понижаване на миграционния напън. Това съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов по време на изслушване в Народното събрание, в отговор на въпрос от Иван Иванов („ Българска социалистическа партия за България “) относно случаите с мигранти. От началото на тази година досега имаме предотвратени 5200 опита за нелегално прекосяване на българо-турската граница, за същия интервал предходната година те са били 15 600. Разликата е три пъти, уточни Стоянов.

По думите му арестуваните навътре в страната от началото на годината досега са 260, а за същия интервал през 2023 година те са 1260. Министърът в оставка разяснява и думите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че “в България се прибирали убийци и изнасилвачи от Афганистан и Сирия ”, и уточни, че става въпрос за шестима български жители, с персонални документи, които са отишли в Германия и са направили разнообразни закононарушения, за които са изтърпели присъди там, и по-късно са върнати в България. 

Стоянов сподели, че положението по българо-турската граница и това с незаконната миграция в никакъв случай не са били толкоз спокойни, както са сега. Вътрешния министър в оставка изясни, че са постигнали резултата, който са търсили след всички ограничения, които са подхванали –  засилване на първа линия на границата с 30% повече чиновници, с активиране на оперативно-издирвателната работа по линия на противопоставяне на проведени незаконни групи, занимаващи се с незаконна миграция, както и активиране на разговора с турската страна. По думите му от септември месец м.г. се следи трайно понижение на мигрантския напън и са постигнали задачата незаконните мигранти да не потеглят по пътя към Западна Европа през България, защото мъчно ще преминат българо-турската граница. 

Министърът в оставка уточни, че нямат информация по какъв мотив хората на вчерашния митинг в квартал “Овча купел ” са участвали и дали някой ги е провел.

Относно двата случая през миналата седмица Стоянов разяснява, че има формирани досъдебни производства и по двата проблема, и всички лица са открити. 

Хубаво е да създадем съпоставяне и по какъв начин е ситуацията в нашите центрове за бежанци, тъй като освен Държавната организация за бежанците (ДБА) имат такива, а и Министерството на вътрешните работи (МВР) има няколко, сподели Калин Стоянов. Той посочи, че сега центровете на вътрешното министерство са запълнени на 15% с към 150 индивида, а за същия интервал през предходната година са били запълнени на 45%. Калин Стоянов добави, че Министерство на вътрешните работи не дава отговор за охраняването на центровете на ДАБ, само че ще подсилят с техни сили регионите към тях.

Стоянов призна, че има проблем с горските пътища до границата, само че обясни, че Министерство на вътрешните работи носи отговорност за пътя до самата вадичка. За методите към границата, там към този момент обстановката е по-различна, защото едни пътища са общински, други на горски стопанства, трети частни, добави министърът в оставка. Той посочи, че са провели няколко срещи с Министерството на земеделието и храните и са поискали подпомагане за поддръжка на методите към границите. Там е казусът, счита Стоянов.

Междувременно Българска телеграфна агенция заяви, че още тази седмица 30 души от приемателния център в кв.„ Овча купел “ в София ще бъдат изведени към центъра на Държавната организация за бежанците в Баня. Това е декларирала при чуването си в Народното събрание шефът на ведомството Мариана Тошева. Тя посочи, че в центъра в Баня сега има 47 лица и свободен потенциал.

Други лица ще бъдат изведени поетапно към други центрове, тъй че да остане единствено така наречен ниско тяло в „ Овча купел “, където е и зоната за сигурност. Тошева посочи, че центърът в. “Овча купел “ е най-старият и е извънредно амортизиран, по тази причина от организацията правели всичко допустимо да затворят „ огромното тяло “, защото сега има опция за пренасочване на хора.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР