Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има

...
Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има
Коментари Харесай

Николай Денков: 60% от учениците искат да се тестват

" Има проби за всички учебни заведения за новата седмица. Ако има организация в образователните заведения, те могат да стартират още от на следващия ден да учат постоянно. Около 60% от всички възпитаници са декларирали, че желаят да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и голямото мнозинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа ".  

Това разгласи пред БНР министърът на образованието Николай Денков.
Николай Денков: Тестове към този момент има, само че въпросът е за какво някои деца ще останат у дома
Служебният учебен министър учен Николай Денков съобщи, че хубавата вест от през днешния ден е, че има проби и има правила, които позв...

Той уточни, че основна се е оказала смяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично.  

" В склада има над 80 660 теста. Имаме увещание, че се чакат още няколкостотин хиляди теста през идната седмица. Нисък е процентът позитивни проби при децата от 1 до 4 клас, само че те стоят по-затворени у дома. Но знаем, че след стартирането на образователната година за един месец имахме внезапно повишаване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на учебните заведения имахме значително намаляване. Бих разискал със здравните управляващи да се гледа каква е заболеваемостта и какъв брой са тестванията, на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат взаимно, тъй като не са единствено здравни, имат обществени последствия, въздействат върху родителите, оттова и върху икономическата обстановка. Това е институционален проблем и това би трябвало да бъде променено ", добави Денков в предаването " Неделя 150 ".  

По думите му е безконтролно от Министерство на здравеопазването да вършат изявления, които рефлектират върху родителите и учениците по погрешен метод, защото не дават отговор на действителността.  

" Целият парадокс е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което стопира учениците да влязат в клас... Който пази здравето на хората, би трябвало да си изяснява ограниченията, с които го пази. Ние би трябвало да пазим здравето на учениците в границите на това, което е задало Министерство на здравеопазването, и да се грижим учениците да бъдат в клас ".  
Николай Денков: Борбата е да осигурим проби за всички
Освен частните учебни заведения, в общинските и държавни учебни заведения никой няма право да събира пари за проби. Борбата е да осигурим проби за вс...

Според него въпросът за нарушаванията в образователния материал може да бъде наваксан, само че няма по какъв начин да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите. " Тези деца са се откъснали от учебната среда, би трябвало им време да се приспособяват, по тази причина не е добре да се стартира с изпитването още в първата седмица ".  

Над 46% от учителите са имунизирани, уточни просветителният министър. От гимназиалния стадий със зелен документ са 12,5% от децата.

Още:

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР