Има теоретична вероятност всички от списъка за служебни министър-председатели да

...
Има теоретична вероятност всички от списъка за служебни министър-председатели да
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Има вероятност за блокиране на конституционната система

Има теоретична възможност всички от листата за служебни министър-председатели да откажат на президента Румен Радев да бъдат назначени за служебни министър председатели. В този случай ще се стигне до блокиране на конституционната система и това не е планувано от създателите на последните конституционни промени. Това изясни пред News.bg преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров за възможния длъжностен кабинет и това, което може да се случи в идващите два месеца, откакто през днешния ден Народното събрание гласоподава отхвърли на Мария Габриел да сформира държавно управление с първия мандат.

Пламен Киров изясни, че би могло да възникне проблем с назначението на служебното държавно управление - самата процедура по назначението на служебния кабинет се назначава след съвещания с парламентарно показаните сили. На второ място президентът е привързан с един лист от длъжностни лица, които могат да бъдат министър-председатели в едно служебно държавно управление. На трето място самият състав на служебния кабинет се предлага от съответния претендент за длъжностен министър-председател.

Проф. Пламен Киров уточни обаче, че не са променени Законите за Българската национална банка (БНБ), с които шефът на Българска народна банка да одобри да бъде назначен за длъжностен министър-председател. Тук би могло да възникне проблем.

Според Киров обаче измежду тези хора, които могат да станат длъжностен министър председател, все ще се откри подобен, който да не откаже на президента Румен Радев и ще поеме този тежък кръст да бъде длъжностен министър председател в границите на 2 - 3 месеца.

Що се отнася до назначението на служебния състав на Министерски съвет, това става с декрет по предложение на претендента за длъжностен министър-председател. Тук стои въпросът може ли президентът да откаже да назначи съответно лице, да вземем за пример за министър на финансите, запита проф. Пламен Киров.

Според него президентът може да назначи длъжностен министър председател и за един ден, стига да е направил консултациите с партиите и някой да се е съгласил. Надали президентът ще води персонални диалози за това какъв да е длъжностен министър председател, а ще ги води с някой медиатор и почитан чиновник от неговата администрация, сподели проф. Пламен Киров.

Той счита, че най-подходящият претендент за длъжностен министър председател е ръководителят на 49-то Народно заседание Росен Желязков. " Той е човек с опит, само че това ще е хубаво и с цел да се видят какъв брой са несъстоятелни последните конституционни промени що се отнася до служебния кабинет на президента ", разяснява проф. Киров.

Запитан кой кого подхлъзна на договарянията за сформиране на държавно управление, извършени сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, проф. Киров е на мнение, че ПП-ДБ са се подхлъзнали грубо още в самото начало, когато не подписаха съдружно съглашение. ПП-ДБ отхвърлиха да подпишат съдружно съглашение и останаха на джентълменско съглашение, без да има джентълмени, които да подпишат съглашението, посочи проф. Киров.

" В случая тъй като приказваме за изпързаляне, ПП-ДБ се самоизпързаляха ", уточни проф. Киров.

Според него няма опция парламентарните предварителни избори да бъдат преди евроизборите. Но към момента могат да се проведат избори 2 в 1. Другият вид е първо да бъдат евроизборите, а по-късно да се проведат в къс период - седмица или две предварителни парламентарни избори. По-хубаво е изборите да бъдат 2 в 1, с цел да не се харчи социална сила и политическите субекти, които ще вземат участие в тях, сподели още проф. Пламен Киров.

" С машинно гласоподаване 2 в 1 обаче ще има огромен проблем с машините и техния програмен продукт ", предизвести конституционалистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР