Има такъв народ вече изпреварва ГЕРБ/СДС, това са последните данни

...
Има такъв народ вече изпреварва ГЕРБ/СДС, това са последните данни
Коментари Харесай

Андрей Райчев пред Dir.bg: Партиите на протеста няма да стигнат до 120 депутати

Има подобен народ към този момент изпреварва ГЕРБ/СДС, това са последните данни на социологическите организации. Тръгна преброяването, а с гласовете от чужбина ще водят още. Така че разликата ще е с 1%, може и малко повече. Това съобщи за Dir.bg политологът Андрей Райчев.

Относно образуването на държавно управление, той разяснява, че партиите на митинга имат към 110 депутата и би трябвало да чакат поддръжката на Българска социалистическа партия.

Запитан " А биха ли я приели? ", Райчев съобщи:

" Те просто ще предложат свое държавно управление и Българска социалистическа партия ще прогласува. Мен в случай че ме питате, и Движение за права и свободи ще го прогласува. Проблемът не е държавното управление, а болшинството. Как това държавно управление ще прокара законите в Народното събрание ".

Попитан какво би било това държавно управление - съдружно, експертно или някакво друго, Райчев съобщи: " Аз нямам доверие, че Слави Трифонов би могъл да разгласи коалиция въобще. И евентуално ще е някаква система за разговор или плуващо болшинство, не знам. По-конкретно въпреки всичко би трябвало да забележим окончателния резултат, само че защото нямам доверие, че депутатите на трите партии на митинга ще стигнат 120, в случай че стигнат 121, картината е друга, само че няма да стигнат, затова по всички въпроси ще им би трябвало поддръжка вън от протестърите. Вижда ми се самоубийствено да кажат " още веднъж избори ". Ако въпреки всичко върнат мандата, Бойко Борисов ще предложи държавно управление и няма да може да образува такова, а президентът още веднъж ще би трябвало да предложи на трета партия. Вероятно това ще е Демократична България. Но не ми се има вяра да се стигне до там. Мисля, че партиите ще създадат нещо свястно и да ви кажа по какъв начин се обосновавам - това държавно управление, което те би трябвало да създадат, ще би трябвало да наподобява на служебно. Трябва да съдържа мощни и потвърдени играчи от всички партии, да бъде нещо като народен тим или половин народен тим. Както виждате, и в служебното държавно управление има двама леви министри и те се се употребяват с почитание, има и десни министри, има и центристи. Радев съумя да направи тим и той се харесва на хората ".

Райчев разяснява и това, че някои от социологическите организации дефинираха преднина на Демократична България пред Българска социалистическа партия. Той съобщи: " Това не е невероятно, само че и да не ги изпреварва, на практика ги изравнява. Това се дължи на два фактора. Демократична България бележи огромен триумф и прогрес те отиват на 350 000 гласа дори и повече, а Българска социалистическа партия бележи следващ спад. Г-жа Нинова с този бронзов орден, за който едвам се пребори, не знам по какъв начин ще оцелее. Така че аз не планувам спокойни дни в Българска социалистическа партия, там ще има стихия обезателно ".

Относно машинния избор политологът съобщи, че е бил доста сполучлив и всички страхове не са се сбъднали. " Това, че 40 машини не са сработили от 11 000, извинявайте, това е повече, в сравнение с изобщо си представяме. Например, в случай че си купите 11 000 кокошки, обезателно 40 ще умрат. Изборите протекоха без нито един сериозен случай, макар че имаше доста писъци, само че това, че някъде е спрял токът, само че е тръгнал... не се видяха нито опашки, нито хора, че не са си дали гласа, нито хора, които да кажат, че са дали своят вот погрешно. А единствено за съпоставяне ви споделям на едни от предходните избори с бюлетини имаше 600 000 недействителни гласа. "

Запитан какво е бъдещето на ГЕРБ, Райчев сподели: " ГЕРБ потвърди след три месеца офанзиви по него, че е солидна партия, която се бори за първо място. Дори да не е преди всичко, а има сребърен орден, това си е солидно достижение. Слуховете за преждевременната гибел на ГЕРБ са мощно пресилени. Те са си солидна партия и решителен фактор, само че ще би трябвало да бъдат в съпротива, несъмнено. Този парламент надали ще е доста дългогодишен, напълно разнообразни са тези, които отиват да го оглавяват, тъй че ГЕРБ ще следи деликатно и ще бъде сериозна съпротива. Надявам се градивна, само че нямам доверие. "

Относно ниската изборна интензивност, Райчев съобщи, че има две аргументи.

" Първо отпадна платеният избор. Едно 200 000 души просто не са отишли да си продадат гласа. Останалото понижение би трябвало да си го разбираем с юли месец. Човек, който си изяснява, че отива на море и може да се записва да гласоподава от там, се оказа че не може. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР