Има такъв народ проведе първата среща с Демократична България за

...
Има такъв народ проведе първата среща с Демократична България за
Коментари Харесай

Гледаме в една и съща посока и имаме общи цели

" ИТН " организира първата среща с " Демократична България " за сфорамиране на държавно управление. Предстоят диалози с " Изпарви се БГ! Ние идваме! ", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

След срещата ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов се сплотиха към тезата за градивен разговор.

Проведохме градивни диалози. Това съобщи Тошко Йорданов от " ИТН ". По думите му, от тук нататък следват диалози на специалистите.

" Ние организираме диалози с политически партии, излагаме нашите визии и по някои от тях, както установихме, имаме поддръжка ", добави Йорданов. Той акцентира, че са значими политиките, министрите са изпълнителите.

" За нас беше значимо да установим, че сме си сложили едни и същи политически цели - промяна на Гешев, дълбоки промени в правораздаването, унищожаване на органите - бухалки, тъй че гледаме в една и съща посока във връзка с стратегиите ", съобщи Христо Иванов.

Процесът има своя логичност, сподели Иванов. " Ние трябваше да съпоставим общите си възгледи за посоката на развиване на страната и по какъв начин си представяме конструирането на парламентарното болшинство към този кабинет. Те би трябвало да довършат своите диалози и след това отново ще беседваме. Когато пристигна време да гласуваме, ще преценим всичко дружно. Поставили сме си едни и същи политически цели - сменяне на Гешев и Висш съдебен съвет, дълбока правосъдна промяна, унищожаване на правосъдните бухалки. Гледаме в една и съща посока във връзка с стратегиите. Нека от Има Такъв Народ приключат своите политически съвещания и тогава ще водим нови разговри. Към момента не сме открили съществени разминавания. Днес не сме разговаряли за имена. Това, че трябва да поемем един явен кръг от политики, към които се сплотяваме, е ясно. Мандатоносителят има право да реши с кой ще беседва. Ние сме първи. Като мине целият цикъл, ще забележим каква поддръжка ще има. Ние желаеме, в случай че това държавно управление получи нашата поддръжка, да бъде оптимално надалеч от Движение за права и свободи ", безапелационен бе той.  

Според Тошко Йорданов, с тематиката за Движение за права и свободи се спекулира. Той изясни, че в случай че има държавно управление, то ще е на малцинството, а не съдружно.

" Спрете да спекулирате и да набутвате Движение за права и свободи в това държавно управление. Ако има държавно управление, то ще бъде обективно на една политическа партия и на малцинството. Това държавно управление няма да е съдружно. Демократична България могат да го поддържат, в случай че виждат реализация на своите политики и себе си. Никой не може да забрани на някой да поддържа избрана политика ", отговори той на въпроси за присъединяване на Движение за права и свободи.  

" Погледнете на това като една първа стъпка на взаимно координиране на нашите позиции. Към момента не сме обсъждали имена, има поетапност на образуването ", добави от своя страна Христо Иванов. Това, че няма доста време, не значи, че всичко може да се реши в границите на едночасова среща, акцентира той.

" Нека да мине първи кръг от диалозите, дано да ни поканят и на тази база ще решим ", добави съпредседателят на " Демократична България ". Иванов беше безапелационен, че лични въпроси не са обсъждани и няма да разяснява имена, които се въртят в общественото пространство.

" За нас това беше значимо начало. За да може това държавно управление да е на смяната, би трябвало да бъде без значение във вероятната степен от Движение за права и свободи. Колко е невероятно това, ще забележим ", добави Иванов.

На въпрос дали преди да гласоподават от " Демократична България " ще имат условия за Движение за права и свободи, той изясни, че всичко ще бъде оценено в другите му съотношения и по-късно ще се реши по какъв начин да се гласоподава.

" За детайлите ще приказваме на експертно равнище. Тепърва следва това да се случи. Кабинет се реди за няколко месеца. Надявам се в този момент да не е по този начин, само че няма да стане и единствено с една среща. Преди да гласуваме кабинетът доста деликатно ще оценим всички имена в него и политиките, които ще следва. По тематиките стопанска система, опазване на здравето, електронно ръководство също имаме много допирни точки, само че отново ще повторя, че в границите на една среща няма по какъв начин да се разберем за всичко. Ние сме се заели с ясни позиции. Удовлетворени сме от общите точки във връзка с правосъдната промяна и премахването на Гешев. Нека сътрудниците си проведат останалите диалози. Най-смисленото и здравословно нещо е да се сътвори държавно управление с първия мандат. Ние ще поставим всички старания да се случи това, само че без да вършим взаимни отстъпки с обещанията, които сме дали на нашите гласоподаватели ", завърши Христо Иванов. 

" Сериозността на задачата, която имаме, не допуска всичко да бъде решено в границите на едночасова среща ", акцентира той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР