"Има такъв народ" отново отказа да е в управлението. Този

...
"Има такъв народ" отново отказа да е в управлението. Този
Коментари Харесай

От други хора и от други кръгове. Защо ИТН отново праща България на избори

"Има подобен народ " още веднъж отхвърли да е в ръководството. Този път обаче съгласно специалисти партията няма да получи различен късмет.

За четвърти път в границите на година и половина „ ИТН “(ИТН) в ръководството. Появиха се разнообразни догатки за това каква е същинската причина за последното отдръпване, откакто мнозина не повярваха на претекстовете на Трифонов, че е видял "лицемерие " в държанието на някогашния си съдружен сътрудник "Демократична България "(ДБ).

Според политолога Милен Любенов е явно, че решенията за дейностите на партията се вземат от други "хора и кръгове ". Медийният специалист и учител в Софийския университет Георги Лозанов изрази мнение, че Има Такъв Народ просто не желае да взе участие в прозападно държавно управление.

Независимо от повода обаче, отдръпването на Има Такъв Народ от договарянията за сформиране на държавно управление в границите на третия изследователски мандат евентуално ще докара до разформироване на Народното събрание и предварителни избори, като в това време няма да могат да се одобряват значими законодателни решения, нужни за заплащанията по. Разпускане на Народното събрание значи и крах за желанията на ръководещите да одобряват нов антикорупционен закон и да изберат Бойко Рашков отпред на КПКОНПИ.

Освен това съгласно специалисти събитията от последните дни ще имат още няколко резултата - изпадане на Има Такъв Народ от Народното събрание, пренареждане на политическата сцена в България, както и избори, на които политическите играчи ще бъдат ясно позиционирани геополитически по отношение на войната в Украйна.
"Просто търсят причина да изоставен "
До тази обстановка се стигна, откакто в петък Слави Трифонов сподели, че Има Такъв Народ няма да поддържа държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия, няма да води повече диалози за съставянето на кабинет и желае да се проведат предварителни избори. Като причина той уточни на парламентарната група на „ Демократична България “(ДБ) в Народното събрание, което беше оповестено от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова и за което от Демократична България не са знаели, че се записва.

Трифонов упрекна съпредседателя на Демократична България Христо Иванов и обединението в двуличие, защото съгласно него за пръв път споделят това, което мислят. Иванов към този момент отговори, че става дума за изцяло рутинна политическа среща на парламентарната група, на която се разисква развиването на договарянията, и прикани всички да видят записа, с цел да се убедят в това. Експерти също не видяха нищо неправилно в срещата.

„ Аз дублирам от началото на месец май, че "Има подобен народ " просто търсят причина да изоставен държавното управление. Тогава се опитваха тематиката "Македония " да извадят като причина, само че го направиха прекомерно неумело “, сподели политологът от Софийския университет "Св. Климент Охридски " Милен Любенов пред Свободна Европа.

„ Не виждам някакъв проблем в този стрийм. Няма нищо компрометиращо, естествен диалог в границите на парламентарната група “.
Очевидно е, че там решенията се взимат от други хора.Милен Любенов
По думите на специалиста обаче реакцията на Трифонов не е изненадваща, защото през последната година и половина партията му не се е държала по никакъв начин градивно „ и е явно, че там решенията се взимат от други хора и от други кръгове “.

След като беше записана от съда през 2020 година, Има Такъв Народ стана втора на предварителните избори през април 2021 година и върна втория изследователски мандат несбъднат.

По-късно завоюва изборите през юли, само че, който не получи поддръжка от евентуалните съдружни сътрудници Демократична България и "Изправи се.БГ! Ние идваме! " (ИБГНИ). Трифонов упрекна тях за несполучливия опит.

През ноември Има Такъв Народ беше към този момент пета политическа мощ и влезе в коалиция с "Продължаваме смяната " (ПП), Демократична България и Българска социалистическа партия. След половин година в ръководството Трифонов заяви, че от обединението под предлог, че има разминавания с политиките по отношение на Северна Македония. След като участваха в сполучливия избор на съмнение против кабинета на Петков, започнаха да гласоподават с опозицията в Народното събрание и да отсъстват на съвещания на парламентарните комисии.

След връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия преди седмица от Има Такъв Народ споделиха, че ще няма да слагат червени линии и че политиките им съответстват съвсем напълно с тези в управническата стратегия, направена от Българска социалистическа партия, Политическа партия и Демократична България, до момента в който не се появи записът от съвещанието.

Медийният специалист Георги Лозанов също счита, че повода за последния отвод на Има Такъв Народ да вземат участие във властта не е въпросният запис.

"Политиците вътре в Народното събрание съгласно мен си приказват доста по-радикално и извънредно, в сравнение с тези хора, които се бяха събрали в една затворена, съвсем другарска среда ", сподели Лозанов в предаването "Офанзивата " по Нова Нюз.

По неговите думи обаче повода за изтеглянето може да се крие в геополитически позиции, които от Има Такъв Народ не са заявили намерено досега.

"Според мен Има Такъв Народ няма предпочитание да се направи прозападно българско държавно управление ", сподели Лозанов.

"Всичко друго е повече или по-малко локална конспирация ".
Какво ще стане на изборите
Без Има Такъв Народ остава опцията Българска социалистическа партия, Политическа партия и Демократична България да оползотворят третия мандат благодарение на самостоятелни депутати или народни представители от други парламентарни групи. До момента обаче партиите не са съобщили, че имат поддръжката на минимума от 12 души, които са им нужни, с цел да образуват парламентарно болшинство от 121.
Едва ли ще получат поддръжката на повече от 50 000 гласоподаватели.Милен Любенов
Това значи, че се обрисуват предварителни избори на есен, на които съгласно Любенов Има Такъв Народ сигурно няма да влезе в Народното събрание .

„ Едва ли ще получат поддръжката на повече от 50 000 гласоподаватели, даже по-малко ", сподели той.

Няколко през последните седмици демонстрираха, че партията не би надхвърлила прага от 4% поддръжка, с цел да влезе в Народното събрание.

Колкото до записа, който стана мотив за изтеглянето на Има Такъв Народ, политологът не счита, че той може да навреди на „ Демократична България “. Любенов обаче счита, че има риск както за партията на Иванов, по този начин и за Политическа партия по отношение на това дали ще се явят дружно на изборите.

Ако се явят независимо, Политическа партия може да изтегли гласове от Демократична България, както се случи през ноември, счита политологът. Също по този начин, в случай че Демократична България не получат задоволително поддръжка, „ Политическа партия в един миг може да се окаже партията, която печели изборите, само че няма с кого да ръководи и ще би трябвало да подхваща много тежки решения. “

До момента няма публична позиция на партиите дали биха се явили дружно на последващи парламентарни избори. Според Любенов „ сякаш Политическа партия още веднъж са склонни да вземат участие независимо “.

Освен предстоящата смяна в поддръжката, Лозанов акцентира и новата разграничителна линия, която ще изиграе значима роля за всички партии - съветската инвазия в Украйна.

По думите на специалиста войната "ще върне с тропот двуполюсния модел " ляво-дясно, който до неотдавна значеше най-много комунистическо-антикомунистическо, като през днешния ден дясното по неговите думи се свързва със съпротивата против войната. На идващите избори, добави той, политическите партии ще заемат позиции по отношение на тази ос.

"Оттам нататък ще има твърдо, уповавам се, дясно държавно управление в България ", сподели Лозанов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР