Има такъв народ обяви приоритетите, по които са постигнали съгласие

...
Има такъв народ обяви приоритетите, по които са постигнали съгласие
Коментари Харесай

Трифонов и Борисов страшно много си приличали

 " ИТН " разгласи целите, по които са постигнали единодушие с Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Номинираният за министър председател пък сподели, че ще търсят поддръжка за проектокабинета отвред.

" Има бърза еволюция в позицията на Има Такъв Народ. На предходните избори споделяха, че даже поддръжка няма да одобряват. Еволюираха и към този момент са много систематични. Поизгубиха бомбастичния резултат, партията влезе в едно русло. Вече възприемат Българска социалистическа партия. Не могат да спрат Движение за права и свободи и ГЕРБ да ги поддържат. Беше любопитно, че Движение за права и свободи участваше в консултациите. Всички без ГЕРБ, само че с Движение за права и свободи, ми се стори странна логичност ", съобщи социологът и изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл "  Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.  

" Президентът подвигна доста високо летвата със служебния кабинет. Кабинетът на е доста по-блед. Хората му са неопитни, лутат се, нямат проект ", акцентира той.

Партиите желаят документално съглашение, с цел да обезпечат поддръжка за проектокабинета, само че от Има Такъв Народ отхвърлят да подписват каквито и да било съдружни съглашения. 

" Едните го виждат като собствен кабинет - отговорността, за който носят. Бил той и кабинет на малцинството. Другите го виждат като форма на коалиция. Нормално е от Има Такъв Народ да си показват това като своя отговорност, а обиграните политици да си показват това като сделка, в която да обвържат нещата в името на вероятност във времето ", обясни Симеонов. 

" В преобладаващата си част обществото желае кабинет, а не нови избори. Желае смяна, само че не желае да се стига до крайности. Старите партии желаят да имат изясненост. Нови избори биха означавали неприятни неща за тях. Започвам да се възнамерявам дали ще е толкоз неприятно за ГЕРБ. В създалата се каша няма да са малко хората, които ще кажат: То май по-добре беше предходното. ДБ сигурно би спечелила при нови избори, само че не доста. В Българска социалистическа партия се видяха ясни трендове надолу. БСП в този момент получава късмет да дефинира играта в страната. Тя не желае нови избори, желае да е патрон на нов кабинет. ДПС не знам какъв брой по-добър резултат ще означи, видя се, че резултатът е слаб. ИБГНИ при нови избори може да не влезе в Народното събрание ", счита социологът.

По думите му това, което партиите на митинга сами си предизвикват, е извънредно нездравословно за тях самите. Донякъде срутвало една година на митинги. Симеонов не чака да се случи нещо ужасно за президента при избори 2 в 1 наесен. 

Социологът посочи, че в изискване на плаващи болшинства Движение за права и свободи ще бъде една от облагодетелстваните партии.

" Но не мисля, че това е проект на Движение за права и свободи. Въобще не мисля, че има явен проект. Той има проект: Спечелихме изборите, имаме готини хора, имаме цели, управляваме. Отвъд това няма различен проект. Останалите партии, питайки се има ли различен проект и задкулисие, се чудят какво да вършат - да поддържат или да не поддържат ", сподели още Симеонов. 

Хипотезата, че убеждава Българска социалистическа партия да не поддържа проектокабинета на Има Такъв Народ му наподобява на конспирация. Чуха се сериозни гласове от страна на президента и служебния кабинет по отношение на дейностите на Трифонов, означи Симеонов и добави, че министър председателят е задал разумни въпроси.

" Трябва да следим ще има ли искри сред Радев и Трифонов. Това са двете основни печеливши фигури от митинга. Радев беше като знаме на целия развой. Ако се скарат, това е обезсилване на обаянието на самия митинг. Трифонов поддържа профил на далечен от политиката. Това е неговата мощ и проклинание. Много хора към Трифонов ненавиждат политиката. Как да вършат договаряния и дипломация?! Трифонов и извънредно доста си наподобяват ", безапелационен е социологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР