“Има такъв народ (ИТН) обявиха, че ще са “конструктивна опозиция

...
“Има такъв народ (ИТН) обявиха, че ще са “конструктивна опозиция
Коментари Харесай

Какъв план преследва Има такъв народ? Време е да кажат истината.

“Има подобен народ ” (ИТН) оповестиха, че ще са “конструктивна съпротива ” в Народното събрание. Но това просто не е правилно. На първо място те никога не са “опозиция ”, тъй като взеха лъвския къс от председателствата на непрекъснатите комисии - това си е привилегия на ръководещото болшинство. На второ място може доста да се спори до каква степен са “конструктивни ”. Но в актуалната обстановка сходен спор е единствено загуба на време.

Докато Има Такъв Народ несъмнено не са съпротива, “промяната ” трайно мина в ролята на съпротива в Народно събрание. И до момента в който партиите в него взаимно се упрекват, че са се предали една друга, най-предадена се оказа в действителност тъкмо концепцията за смяна на България след ръководството на Борисов.
 Тошко Йорданов: Дреме ми какво приказват от ГЕРБ Тошко Йорданов: Дреме ми какво приказват от ГЕРБ
„ Дреме ми какво приказват от ГЕРБ “. Това съобщи ръководителят на ПГ на „ ИТН “ Тошко Йорданов в кулоарит...

Сценарият, който се разпростира пред очите на българите  

Ако преди 11 юли някой беше повдигнал въпроса по какъв начин би изглеждало едно изменничество на смяната, непредубедените наблюдаващи сигурно щяха да прегледат следния сюжет:

Вместо да конструира в Народното събрание крепко “мнозинство на смяната ” с Демократична България, ИБНИ и Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ се пробва да ръководи с “плаващи болшинства ”, които дават опция на ГЕРБ и Движение за права и свободи да въздействат мощно върху властта (в държавното управление и в парламента).

Точно този сюжет се разпростира пред очите на българите, които бяха подведени, че в новото Народно събрание ще има мощно болшинство против ръководството на Борисов и присъдружното му Движение за права и свободи. Математиката и политическата логичност освен разрешават, само че и изискват едно такова болшинство да се конституира и да стартира да взема решения в този парламент. Но очевидно има други фактори отвън математиката и логиката, които диктуват друг процес на събитията.

Предателството на смяната и прекосяването ѝ в съпротива се случиха на няколко такта. Първият такт беше към този момент неведнъж обсъжданата тактика на Има Такъв Народ при първия мандат за сформиране на държавно управление. Тяхната концепция за “правителство на малцинството ”, което да разчита на “плаващи болшинства ”, освен се оказа неприемлива, само че беше и директен път да вкарат ГЕРБ и Движение за права и свободи през задния вход в ръководството на страната. " Защо беше належащо това? ” е въпрос, на който до момента няма съответен отговор. Фактът, че Има Такъв Народ “спечелиха изборите ” (тоест, имат най-голямата парламентарна група, само че въпреки всичко със единствено 65 депутата), не е даже начало на отговора на този въпрос.
 Депутати желаят НСО да не охранява Гешев и Фандъкова Депутати желаят НСО да не охранява Гешев и Фандъкова
Депутатите от " ИТН " са подготвили предложение за смяна в закона за Националната работа за защита (НСО), която планува с...

Някой би споделил, че всичко това са неточности на растежа: хората на Слави Трифонов желаят да се самоизтъкнат, другите партии пък ревнуват от водачеството им и така нататък Но пубертетските настройки у част от политиците не са опрощение за оферти модел, който е не просто надалеч от “изчегъртване ” на ръководството на ГЕРБ, а е даже по-скоро негова имитация и реабилитация.

Вторият такт в измяната на смяната бяха парламентарните гласувания и изключително тези за председателствата на непрекъснатите комисии. Стана дума, че Има Такъв Народ (правилно) получиха ръководи на най-важните комисии - правна, бюджетна, външна политика и вътрешна сигурност и ред. Но оттова нататък другите централни комисии отидоха при Движение за права и свободи (икономическа и районна политика), Българска социалистическа партия (отбрана), а ГЕРБ получиха европейските въпроси и превоза. Едната от протестните партии сама се отхвърли от сходни постове, а Демократична България получи четири комисии, от които по-важни наподобяват околната среда и ненапълно дигитализацията.

Само това изброяване прави очевидно кого в действителност Има Такъв Народ привижда като собствен сътрудник в Народното събрание. Това са главно партии като Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, даже ненапълно ГЕРБ - и в най-малка степен партиите на митинга. С други думи, разпределението на комисиите показва по какъв начин биха се формирали “плаващите болшинства ”, в случай че този парламент имаше шансове да просъществува по-дълго.

Третият такт в измяната на смяната беше във връзка с дейностите на служебното държавно управление. Кой би помислил преди 11 юли, че " партии на смяната ” ще нападат министри като Асен Василев и Кирил Петков, които изнесоха най-показателната информация за злоупотребите с обществени средства както в ББР, по този начин и посредством “инхаус ” раздаването на милиарди на близки компании за автомагистрали, язовири и така нататък Ако Движение за права и свободи беше се заело да рови поданството на Кирил Петков, надали някой би се учудил. Но когато цялата офанзива потегли от Има Такъв Народ в благозвучие със сараите, доста вежди започнаха да се повдигат. Комбинирано и с реториката на Има Такъв Народ, съвпадаща с политическия речник на Движение за права и свободи, всичко това направи “промяната ” да наподобява комично в Народното събрание.

Каква е същинската цел?  
 Бимбалов: Слави насочи ясно обръщение за идващите избори Бимбалов: Слави насочи ясно обръщение за идващите избори
“Ние сме съпротива! ” - изтрака клавиатурно и гордо Слави от високата си фейсбукула. Време е да му благопожелавам. След месеци пред...

Този слаб парламентарен спектакъл е може би методът, по който Има Такъв Народ желае да поприкрие желанието си да отиде на нови избори. Но нали сякаш огромната цел е смяната на България: и в това Народно събрание има опция за ясно болшинство на смяната, което да поеме своята отговорност. Целият въпрос е за какво страната би трябвало да върви на още едни избори, с цел да стигне почти до същото състояние.

Вече и съществени анализатори стартират да подозират, че същинската цел на Има Такъв Народ не е промяната на модела " Борисов " с по-адекватно, транспарантно и честно ръководство. Някои загатват, че същинската цел е президентска република, други - че става дума за популистко разлюляване на системата, без да има явен проект до какво ще докара това. Време е Има Такъв Народ намерено да излязат и да вземат отношение по този въпрос, тъй като в случай че смяната на модела " Борисов " беше тяхната цел, те нямаше да работят против нея. А сега за жалост вършат тъкмо това.

 

Автор : Даниел Смилов,

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР