Има такъв народ“ (ИТН) е поредната партия, която внася законопроект

...
Има такъв народ“ (ИТН) е поредната партия, която внася законопроект
Коментари Харесай

ИТН ще ограничава властта на главния прокурор, намалявайки броя на заместниците му

„ ИТН “ (ИТН) е следващата партия, която внася законопроект за изменение на Закона за правосъдната властс цел ограничение на част от пълномощията на основния прокурор. Това разгласи ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов в декларация от парламентарната естрада, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че оферират три неща, които съгласно тях ще лимитират опцията на основния прокурор да въздейства на другите прокурори. 

Според партията на Слави Трифонов, възможността за промяна или премахване на основния прокурор, без ограничение на пълномощията му, криела действителна заплаха за осъществяване единствено на лични промени при цялостно опазване на средствата за влияние, с които основният прокурор разполага във връзка с магистратите (виж най-долу конституционния откъс, б.р. на Клуб Z).

По думите на Йорданов тъкмо това се е случило сега с „ новия и.д. “.

„ Затова ние от Има Такъв Народ внасяме законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, като задачата е продължение на промяната в системата на прокурорските органи посредством ограничение на част от пълномощията, които и в този момент основният прокурор има, и които останаха комфортно недокоснати “, сподели Йорданов. 

Първото, което те оферират е да се отстрани опцията основният прокурор да има безграничен брой заместници във висшите прокуратури и те да се сведат " до изцяло достатъчните двама " за Върховната касационна прокуратура и за Върховната административна прокуратура, сподели Йорданов.

Друго предложение е да се основат и да се институционализират общи събрания във всички прокуратури и в Националната следствена работа. До сегашния миг Закон за съдебната власт регламентира активността на тези групови органи единствено в съдилищата, само че не и в прокуратурата.

Сега се оферират идентични пълномощия, с цел да могат да си предлагат претенденти за административни ръководители, да си изслушват всички препоръчани претенденти и така нататък, означи той. Въвеждането на общи събрания на прокурорите е значима стъпка за отваряне на институцията и за мощно ограничение на централизма в нейното управление, разяснява Тошко Йорданов (всъщност прокурорите, конституционно заковани в йерархична взаимозависимост от управлението, и до момента се произнасят бравурно за всяко решение на Главния, без значение какво касае то. Пишат се безусловно десетки заявления, открити писма, мнения, апели, които в никакъв случай не са в прорез с " вярната " политика на съответното управление в дадения момент, б.р. на Клуб Z).

Третото, което от Има Такъв Народ оферират, е пълна анулация на опцията за командироване в системата на прокуратурата и командироването на магистрати да остане като прийом за разрешаване на кадрови проблеми единствено в съдилищата.

Командироването е прийом за заобикаляне на конкурсното начало посредством директни решения на административните ръководители и на самия основен прокурор, разяснява Тошко Йорданов. По този метод се реализира на процедура повишение на магистрат според от преценката на неговия началник и се основава опция за въздействие, в това число и посредством заобикаляне на инцидентния асортимент и непрекъснатия кадрови състав, добави той. Йорданов означи, че в други случаи командироването е прийом за санкциониране на неуместен управителен магистрат (това е неоспорим факт - а самият Иван Гешев, преди да се отвори бързата писта пред него в кариерното му израстване, бе командирован известно време в Перник, което съгласно наблюдаващи тогава бе намек - да премисли политиките си, б.р. на Клуб Z).

Не излиза наяве обаче по какъв начин това ще ограничи властта на Главния, защото командировката като инструмент ползват и апелативните, и окръжните прокурори.

Призоваваме всички депутати от всички парламентарно показани партии, в случай че в действителност са загрижени за демократизирането на прокуратурата, а не за нейното преодоляване като сменим нашия човек с различен наш човек, да поддържат препоръчаните промени и в комисия, и в зала, съобщи в умозаключение ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ.

Все отново не излиза наяве какви ще са ефектите, в случай че се трансформират членове от Закон за съдебната власт, откакто управлението на основния прокурор над всички " по вертикала " и хоризонтала е конституционно закрепено - в член 126 алинея 2 от Конституция на Република България:

" Главният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР