Има спортове, в които разбираш какво се случва само секунди

...
Има спортове, в които разбираш какво се случва само секунди
Коментари Харесай

Тур дьо Франс – наръчник за начинаещи

Има спортове, в които разбираш какво се случва единствено секунди откакто си гледал действието, даже без да си следил през цялото време. Реал Мадрид води с 2:1, Люис Хамилтън е изпреварил Себастиан Фетел за първото място, Роджър Федерер е направил пробив против Рафаел Надал, а Рони О‘Съливан прави сенчъри брейк против Марк Селби. Лесно е, има резултат и той споделя много, или най-малко споделя най-важното в 99% от случаите.

В колоезденето не е по този начин, а Тур дьо Франс е най-голямото колоездачно съревнование в света. Знаете за неговото битие, даже без да сте почитатели на колоезденето и даже без да почитате колоезденето. Тур дьо Франс са засичали по тв приемника даже българските почитатели, които се присмиват на този спорт – цялостен с допингирани въртящи педали мъже, които просто карат от точка „ А “ до точка „ Б “ и за часовете на екрана не се случва нищо (най-много да покажат някой хубав кадър от прелестната природа на страните домакини на съответните състезания).

Е, добре. Ако сте прочели този текст до това изречение, е време да ви помогнем да разберете същността на Тур дьо Франс (и като цяло на колоезденето). Стратегическата борба, вълнуващите спринтове, впечатляващите изкачвания, дуелите за триката в разнообразни цветове и прочувствения край. Как може ездач да завоюва Тур дьо Франс без преди този момент да е триумфирал в нито един стадий? Да, „ кръговете “ в колоезденето се назовават стадии. Какво значат другите цветове фланелки? Всъщност, в колоезденето екипите на ездачите не се разграничават единствено по отношение на съответните им тимове. Жълтата „ фланелка “ е за водача в генералното класиране и в действителност не би трябвало да я наричате фланелка, това е „ жълто трико “ (вижте някое видео от награждаване след края на стадий и по метода на обличане ще разберете за какво това няма нищо общо с фланелка).



Времетраене и маршрут

Тур дьо Франс продължава към три седмици, а през 2017 година ще се организира сред 1 и 23 юли и ще бъде 104-тото издание на най-известната и влиятелна колоездачна обиколка в света. Обикновено общата дължина на трасето е към 3500 км, като тази и предходната година маршрутът се простира на 3540 км. Някои стадии са на равно шосе (точно девет в това издание), някои са главно планински с изкачвания и спускания. През 2017 с изключение на деветте равни стадия има пет хълмисти, пет планински (с край на височини), два стадия с самостоятелно гонене по часовник и два дни за отмора (oбщо 21 етапа). Маршрутът през 2017 година включва тъкмо 23 планински изкачвания в другите стадии.

И естествено, това че се споделя „ Тур дьо Франс “ (колоездачна обиколка на Франция), не значи, че се организира само на територията на Франция. Първи стадий от Тур дьо Франс 2017 стартира в Дюселдорф за първи път в историята и за първи път надпреварата стартира в Германия от 1987 година насам.



Участници и тимове

Общо 198 състезатели (ездачи) от 22 тима ще вземат участие в Тур дьо Франс 2017, като всеки тим има разполагаем длъжностен автомобил, който го следва по маршрута и оттова постоянно може да бъдат дадени указания или хранителни запаси като вода и храна, както и техническа помощ, даже напълно нов велосипед при потребност. Има и неутрална сервизна кола, която се движи по трасето и може да помогне при спукана гума или друга повреда, както и лекарства.

Всеки тим се състои от девет състезатели и си има водач, а другите безусловно работят само и единствено за него, те са му помощници и се стремят той да завоюва стадия или генералното класиране. Например, Кристофър Фруум е водачът на Тим Скай и ще се бори за четвърта победа в Тур дьо Франс, тъй че задачата на съотборниците му е не да се стремят да печелят стадии, а да му оказват помощ да реализира задачата си – колоезденето в действителност е екипен спорт.



Различните класирания и другите цветове трика (а не фланелки)

Жълтото трико (на френски: maillot jaune, “майо жон “) е за водача в генералното класиране или другояче казано – индивидът, който е минал общата отдалеченост на Тура все още за най-кратко време. Именно това е най-престижната категория в надпреварата и надлежно след всеки стадий индивидът с най-кратко време на сметката си носи жълтото трико.

Зеленото трико е за ездача с най-вече точки, а точките се присъждат в междинните спринтове, които се организират в границите на стадиите. Ако не можете да се борите за жълтото трико и силата ви не е в издръжливостта, а в спринта, то зеленото трико е вашата цел. Звезди като Марк Кавендиш и Петер Саган нямат интерес към жълтото, а към зеленото трико, тъй като са спринтьори.

Бялото трико с алените точки, (на френски: maillot a pois, на британски: polka dot) е за така наречен „ Краля на планината “. В него се целят състезателите, които са най-хубави катерачи и желаят просто да завоюват сегментите от обособените стадии, включващи нанагорнище до избрана точка от маршрута. Това трико е за най-хубавите катерачи, също както зеленото е за най-хубавите спринтьори.



Бялото трико е за състезателя под 26-годишна възраст, който е минал общата отдалеченост на Тур дьо Франс за най-кратко време. На процедура то е като жълтото, единствено че за по-младите ездачи.

Това са отличителните белези на най-важните категории, само че другояче ленти с цветовете на дъгата се носят от сегашния международен първенец, а трика с цветовете на националните знамена се носят от настоящите републикански първенци. Класирането на тимовете се прави въз основата на времената на най-бързите трима от екипа и състезателите на тима лидер носят напълно жълти каски на главите си. Когато пък някой участник е посочил изключителна борбеност в даден стадий, може да получи за премия правото да носи номера на екипа си в алено.

По време на стадиите има междинни спринтове, когато на напред във времето са единствено бързаците и борещите се за зеленото трико. Също по този начин някои стадии са напълно гонене по часовник, когато всеки се състезава независимо на шосето и съперник му е само хронометърът. Най-голямото тактическо надхитряне е сега, когато някой реши да направи офанзива и да се откъсне от главната група ездачи (пелотон), тогава са доста значими съотборниците на водачите, тъй като от тях зависи да поддържат високо движение, да контраатакуват или да пазят силите за помощ при по-късна офанзива.

Етикет

Тъй като злополуките са неизбежни и случаите са многочислени, постоянно състезатели преднамерено забавят в такива случаи, с цел да могат сътрудниците им да ги догонят. Когато това не се случва и става въпрос за борба за етапна победа или битка за трико, отзвукът е извънредно отрицателен, макар че не следва глоба. Често в такива случаи индивидът с жълтата фланелка се чака да даде позитивен образец на останалите в пелотона с държанието си.



Ядене и вик на природата

Ездачите се доставят с храна от сервизните коли на тимовете им, които ги следват по трасето, като най-често се поддържат с енергийни питейни заведения и сандвичи. Напитките се одобряват по същия метод. Що се отнася до ходенето до тоалетната, доста хора се облекчават по дребна потребност напряко върху колелото, до момента в който трае стадият, а в други случаи в пелотона има спогодба да се спре на несъмнено място с по-малко фенове, където дискретно да се свърши работата от всички. В такива случаи телевизионните камери се концентрират или върху откъсналите се водачи (ако има такива), или най-често върху някой вълнуващ кадър от пейзажа. Победителят в миналата Джиро д‘Италия Том Дюмулен обаче стана печално прочут поради метода, който отиде незабавно по огромна потребност на средата на нищото по време на един от стадиите и бе заловен от неподготвените тв камери. Този позив на природата за малко не му коства крайната победа.



Плюшеното лъвче

Да, разбрахме за другите трика и другите етапни спечелили, само че за какво всеки един подобен етапен победител получава и плюшено лъвче на подиума? Просто това е логото на генералния спонсор – лионска банка – която поддържа Тур дьо Франс от 1987 година насам.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР