Има списък с министри, който е одобрен от Продължаваме Промяната

...
Има списък с министри, който е одобрен от Продължаваме Промяната
Коментари Харесай

Кабинетът на ПП е готов. Лорер отпаднал в последния момент. Вижте министрите

Има лист с министри, който е утвърден от „ Продължаваме Промяната - Демократична България ” и ГЕРБ-СДС. Това разгласи  пред NOVA акад. Николай Денков.

 

Той разясни, че е имало спокойна и градивна полемика, в която са търсени най-хубавите персони, и всичко е завършило обикновено.

 

Кабинетът е подготвен, началник на ГДБОП от времeто на Рашков, поема Министерство на вътрешните работи, научи преди този момент Епицентър. бг.

 

В последна сметка Асен Василев ще бъде финансов министър. Министър на вътрешните работи пък ще стане шефът на ГДБОП Калин Стоянов. В последния миг останалите ярки политически лица като Радослав Рибарски, Даниел Лорер и Милен Матеев са отпаднали.

 

Очаква се тази вечер той да бъде гласуван от Националните препоръки на двете обединения и на следващия ден да бъде разгласен публично. 

 

" Ще имаме диалози вътрешно в нашите органи на партиите. Разговорите ще продължат и на следващия ден рано сутринта. Окончателното решение за състава ще се случи в утрешния ден. Днес ще приказваме в Националните препоръки. Този път се надявам да няма записи ”, съобщи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

 

Освен името на Мария Габриел, в него няма имена от ГЕРБ и “Демократична България ”.

ГЕРБ не са съумели да " завоюват " нито една властова позиция.

Затова пък " Продължаваме промяната " са се наложили с със свои имена.

 

Екатерина Михайлова е имала предложение за правосъден министър в кабинет на Николай Денков, обаче е отказала предлагането, удостовери тя пред " Нова телевизия ". Така в стола на Крум Зарков ще седне в началото номинирания за този пост Милен Матеев от Политическа партия.

 

По-рано през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че измежду имената има както специалисти, по този начин и политически лица, само че препоръчани главно от Политическа партия, като по този начин те ще носят главната отговорност.

 

bTV пусна с цялостния лист имена на министри и вицепремиери в проектокабинета “Денков-Габриел ”, които скоро ще бъдат оповестени публично.

Министър-председател на ротация – Николай Денков и Мария Габриел
Вицепремиер на ротация - Мария Габриел и Николай Денков
Министър на външните работи - Мария Габриел

 

Министър на финансите - Асен Василев, който е съпредседател на Политическа партия и някогашен отраслов министър в кабинета " Петков ". Той имаше същия сектор и в кабинета " Петков ". Между двете договарящи страни към този момент се договарял и документ, който да подсигурява, че няма да има смени без учредения поради чутото в записа от Националния съвет на " Продължаваме промяната - Демократична България " от 21 май, в който се приказва за чистки в администрацията и службите за сигурност.


Министър на нововъведенията и растежа -  Милена Стойчева. Тя беше номинация за същия пост и в проектокабинета на проф. Николай Габровски през декември 2022 година. Стойчева е изпълнителен шеф на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от световната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава нововъведения и предприемачество като гостуващ учител към Европейския Институт за нововъведения и технологии. До 2022 година е шеф за нововъведения и промяна към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския конгрес на жените-основатели на компании.


Министър на правораздаването - Емил Дечев. Той е сегашен заместник-министър на правораздаването (на този пост беше и по времето на кабинета на Кирил Петков). Преди това в продължение на близо 20 години той е арбитър в Софийския градски съд и в Софийския областен съд. Дечев е магистър по право, а кариерата му стартира като следовател в Столичната следствена работа през 1997 година. След което три години е арбитър в Плевенския областен съд. Дечев е някогашен ръководител на най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите.


Министър на енергетиката - Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/

До последно в коридорите на Народното събрание се говореше, че за поста ще бъде препоръчан депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България ", някогашен ръководител на комисията по енергетика в Народното събрание, Радослав Рибарски.

Министър на районното развиване и благоустройството - Андрей Цеков, народен представител от Политическа партия, някогашен зам.-министър. Той също е измежду номинираните още от 2 май, когато " Продължаваме промяната - Демократична България " разгласи проектосъстав, по искане на ГЕРБ). Цеков беше зам.-министър на финансите, когато отпред на министерството беше Асен Василев. В уеб страницата на " Продължаваме промяната " е посочено, че Цеков е правист, специализирал в Амстердам и Нидерландия, както и че има опит в ръководството на капиталовия развой и корпоративни структури.


Министър на превоза - Георги Гвоздейков, някогашен народен представител от Политическа партия и шеф на закритото сдружение за " въздушните коли за спешна помощ " - " Хели Мед Сървиз "


Министър стопанската система и промишлеността - Богдан Богданов


Министър на опазването на здравето - доктор Христо Хинков, дълготраен шеф на Националния център по публично здраве и разбори


Министър на образованието и науката - проф. Галин Цоков. Той е на управителен пост е Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Справка в сайта на висшето образователно заведение сочи, че е член на няколко професионални организации, измежду които " Съюза на учените в България " и " Българското педагогическо сдружение ".

 

Министър на защитата - Тодор Тагарев, някогашен длъжностен министър и проекто подобен в кабинета " Петков ".Той беше длъжностен министър на защитата през 2013 година в кабинета на Марин Райков. Той трябваше да бъде предложен и в кабинета " Петков " след отстраняването на Стефан Янев поради позицията му за войната на Русия в Украйна, само че в последния миг беше повдигнат и определен Добромир Зайков.


Министър на труда и обществената политика - Иванка Шалапатова, Фондация „ За нашите деца “


Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов, началник на ГДБОП от 2021 г.Той беше назначен за шеф на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП), когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи в първото служебно държавно управление на Румен Радев, като заема поста и до през днешния ден. По неофициална информация той се счита за допустим и от ГЕРБ. Стоянов работи в системата на Министерство на вътрешните работи от 2003 година, като поредно заема изпълнителски и управителни длъжности в Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Бургас, а от април 2018 година е шеф на отдел " Специални интервенции " при Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ".


Министър на електронното ръководство - Александър Йоловски, някогашен зам.-министър
Министър на земеделието - Кирил Вътев, притежател на месопреработвателната компания " Тандем ". Той е персонална номинация на бащата на Кирил Петков.


Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов, някогашен длъжностен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев


Министър на туризма - Зарица Динкова от “Зелено придвижване "
Министър на културата - Кръстю Кръстев 

 

Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев, авто играч

 

Във вторник номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел сложи условия към ПП-ДБ за възобновяване на диалозите - да премислят състава на кабинета и правилата си.

 

Относно името на Асен Василев като финансов министър в оферти кабинет, Николай Денков беше безапелационен. „ От позиция на бюджета, по-добър от него като експерт и специалист, който може да направи два бюджета в границите на няколко месеца - не знам. Няма никакви индикации тези апокалиптични прогнози за бюджета да се осъществен ”, добави депутатът.

 

Лидерите на двете обединения обсъждаха последните промени часове наред в стаята на ръководителя на Народното събрание. На излизане приканиха за самообладание: „ Имаме прогрес през днешния ден. Имайте още малко самообладание ”, прикани Денков.

 

По-рано през днешния ден се организираха две поредни лидерски срещи в кабинета на ръководителя на Народно събрание Росен Желязков. На тях участваха Мария Габриел, Томислав Дончев, Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Първата среща завърши за малко повече от час, след което представителите на двете обединения си дадоха отмора за координиране на последните рокади. В 14 ч. договарянията бяха възобновени и продължиха към два часа, като през това време съставът на проектокабинета " Денков-Габриел " бе дефинитивно утвърден.

 

Към 18 ч. се организира трета среща, на която обаче участваха единствено представители на Политическа партия и ГЕРБ.

 

Вчера Денков заприказва за подготвян документ, " който да даде успокоение на всички (в държавната администрация - б.а.), които са се тормозили ". Според информация на OFFNews не става въпрос за закон, който да отбрани държавните чиновници от политически чистки, а програмна декларация на кабинета " Денков-Габриел ". По този метод ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заобикалят съдружното съглашение и резервират позициите си като тип " неофициална коалиция ".

 

Очаква се финалният лист с министри да бъде гласуван от Националните препоръки в „ Продължаваме Промяната - Демократична България ” довечера.

След това ще върнат досието на президента Румен Радев.

Крайният период е в понеделник.

 

За това държавно управление ще гласоподават единствено депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. То няма да получи поддръжка нито от Българска социалистическа партия, нито от Движение за права и свободи, нито от Има Такъв Народ, нито от " Възраждане ",сочи инспекцията на " Епицентър. бг ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР