Има спешна нужда от създаването на пространство за истински междупартиен

...
Има спешна нужда от създаването на пространство за истински междупартиен
Коментари Харесай

Брюксел не остана доволен от парламентарните практики на управляващите в Сърбия

Има незабавна потребност от основаването на пространство за същински междупартиен спор, с цел да се реализира необятен проевропейски консенсус, което е от основно значение за напредъка на страната по пътя към Европейски Съюз. Това се показва в годишната оценка на Европейската комисия за използването на промените в Сърбия. Няколко опозиционни партии започнаха да бойкотират Народното събрание при започване на 2019 година, се напомня в отчета. Парламентарните практики на ръководещата коалиция навредиха на законодателния спор и подкопаха парламентарния контрол над изпълнителната власт, счита още Еврокомисията.

В отчета се напомня, че ежеседмичните антиправителствени митинги започнаха в Белград през декември 2018 година като реакция на офанзивата против водача на опозицията Борко Стефанович. Като цяло мирните митинги с претенции за независимост на медиите и свободни и почтени избори се разраснаха с времето. Сърбия би трябвало предпочитано да отговори на рекомендациите за изборите, набелязани от интернационалните наблюдаващи.

Страната е умерено готова в региона на промяната в обществената администрация . Има прочут прогрес, само че политическото въздействие върху висши управителни назначения остава въпрос, пораждащ съществено безпокойствие. От основно значение е способността на Сърбия да притегля и задържа дипломиран личен състав в администрацията, занимаваща се с европейски въпроси.

Съдебната система има известно равнище на подготовка, реализиран е прочут прогрес. Частично е свършена работа по миналогодишните рекомендации, само че опцията за политическо въздействие продължава да буди паника.

Сърбия има известно равнище на подготовка в битката против корупцията и е реализиран стеснен прогрес. Няма измерим резултат от промените за предварителна защита на корупцията. Все още е прекомерно рано да се оценят последствията от признат неотдавна закон против проведената престъпност и корупцията. Като цяло корупцията доминира в доста области и продължава да буди паника.

Има известно равнище на подготовка в битката против проведената престъпност , само че няма прогрес в осъществяването на рекомендациите в предходния отчет. Страната към момента би трябвало да показа безапелационни резултати по отношение на ефикасни следствия и дефинитивни присъди в случаи с проведена престъпност. Броят присъди за проведена престъпност остава невисок.

Няма прогрес по свободата на изложение , което буди сериозна паника. Изготвена е нова медийна тактика, която обаче би трябвало да бъде призната и приложена. Сърбия би трябвало да ускори ограниченията за отбрана на хората, сблъскващи се с дискриминация, в това число ЛГБТИ хората, хората с увреждания, болните от ХИВ/СПИН и други уязвими групи.

Що се отнася до нормализирането на връзките с Косово , Сърбия остава ангажирана с разговора и е посочила умереност в отговора си при налагането на митата. Трябва обаче да постави обилни старания, изключително в интернационалните връзки, с цел да сътвори удобна среда за завършването на правно обвързващото съглашение с Косово. Това съглашение е незабавно належащо и основно, с цел да могат Сърбия и Косово да напреднат по европейския си път.

Трябва да съблюдава отговорностите си за реадмисия на жители на трети страни и да се въздържа от отклонение от визовата политика на Европейски Съюз.

Страната е постигнала прочут прогрес и е умерено готова в развиването на функционираща пазарна стопанска система . Като проблем се показва незадоволителното развиване на частния бранш, който е обиден от слабостта на върховенството на закона и на използването на почтена конкуренция. Държавата резервира мощен отпечатък върху стопанската система.

Структурата на стопанската система се е подобрила и икономическата интеграция с Европейски Съюз остава мощна. Но качеството и равенството в образованието и образованието не покриват напълно потребностите на пазара на труда. Инвестициите са се нараснали, само че остават незадоволителни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (5059)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР