Има спадане в средната цена на едро на олиото с

...
Има спадане в средната цена на едро на олиото с
Коментари Харесай

Шефът на стоковите борси: Цената на олиото пада, но кошницата с продукти поскъпва

Има намаляване в междинната цена на едро на олиото с към 30 ст. за последните 10 дни. Не сме очевидци на далавера, а на дейности на недобросъвестни хора, които желаят да извличат най-много в сложната обстановка, в която се намираме.

Това съобщи ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борси Владимир Иванов.

На този декор обаче потребителската ни кошница е поскъпнала.

„ Ако в този момент закупим единствено обичайните артикули, като брашно, яйца, сол, олио има 23% разлика по отношение на 2021 година Ако от цялата потребителска кошница закупим по единица от съществени артикули – варива, меса, плодове и зеленчуци е с 21% е по-скъпо “, разясни Иванов.

По думите му процесът на повишаване е почнал още през лятото на 2021 година, като съществена причина е била рецесията в енергийните запаси.

„ През ноември и декември забелязахме едно по-голямо нарастване, през януари и февруари имаше стабилизиране на нещата – доста мощен, конкурентноспособен пазар, който задържаше искрите и играеше рокля на спирачка. След започването на войната процесът с енергийните запаси продължи, това рефлектира в торовете и препаратите за растителна отбрана, които директно са свързани с производството на храни, надлежно и фуражите нарастнаха фрапантно “, изясни той.

Според Иванов, до момента в който световно не забележим нормализиран пазар на енергийни запаси, изясненост и предвидимост, мъчно ще се спрат тези трендове, които следим в този момент.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР