Има скрита заболеваемост от ковид, коментира пред БТВ вирусологът проф.

...
Има скрита заболеваемост от ковид, коментира пред БТВ вирусологът проф.
Коментари Харесай

Съветничката на премиера: Маските вероятно ще бъдат върнати през есента

Има скрита заболеваемост от коронавирус, разяснява пред БТВ вирусологът проф. Радка Аргирова. По думите й ограничения като маски, отдалеченост и стерилизация евентуално ще се върнат към септември-октомври.

„ Става дума за напълно друг вид на омикрон. Това е нов вирусен вид с подварианти – BА.4 и BA.5. Протича леко, само че заразява. Искам да подчертая още веднъж, че всичките ограничения, които подхващаме, гледаме да бъдат срещу болестта. Стратегията на вируса е да оживее, а с цел да оживее, би трябвало да се популяризира. Къде ще се популяризира – там, където е допустимо, а точно – там, където няма устойчивост от страна на организма “, посочи вирусологът. Тя добави, че температурата на болния не доближава 38 градуса, а признаците са грипоподобни – доста по-рядко постъпва загуба на аромат и усет, а по-скоро настинка, мощно главоболие и мощна уморяемост.

„ Ваксини има – в заповедта на министерството са посочени за всяка област, в която може да се имунизира “, посочи проф. Аргирова. Освен това от през днешния ден искащите могат да си слагат втора бустерна доза.

Според проф. Аргирова боледуването от новия вид на омикрон продължава малко по-дълго и може да стигне до 2 седмици, до момента в който човек се възвърне.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР