Има системен проблем в държавата с планирането на поддръжката и

...
Има системен проблем в държавата с планирането на поддръжката и
Коментари Харесай

Министър Цеков за рухналия мост в Царево: Има системен проблем в държавата с поддръжката и изграждането на мостове

" Има систематичен проблем в страната с планирането на поддръжката и построяването на мостовете и пътищата. Независимо от инспекциите, които Институтът за пътища и мостове прави на пътната мрежа и на оборудванията смятам, че планирането е нещо, в което изоставаме “.

Това съобщи в предаването „ 120 минути “ по БТВ районният министър. „ Падналият мост в Царево, на който трима души изгубиха живота си, е част от общинската пътна мрежа. Министерство на регионалното развитие не разполага с настояща информация за метода, по който е бил поддържан и би трябвало да приказваме постфактум. В момента, в който нашите екипи стъпиха на място, това което откриха е, че устоят на моста е мощно злепоставен от огромната вълна “, безапелационен е Цеков.

„ Причините са евентуално композиция от механически, антропогенни и естествени фактори “, добави той. Цеков акцентира, че експертизата ще потвърди повода. 

Той направи паралел с републиканския мост сред Царево и Варвара, който също е пропаднал. „ Построен е през 90-те години. Проектиран е по всички правила и правила. Ремонт е юридически през 2005 година на горното строене не на колоните. През 2018 и 2023 година е инспектиран и е установено, че е в положително положение. Единствено остава голямата вълна, която е пристигнала от изсъхнало дере. Тепърва ще установим дали е имало проблеми с построяването на фундамента “, изясни районният министър.

„ ДНСК е една от институциите, на които страната в дебитор. ДНСК би следвало да е гарантът на едно устойчиво и законосъобразно строителство. В годините промените, които бяха направени в Закона за устройство на територията по отношение на контрола върху строителството разводниха функционалностите. Прехвърлиха част от функционалностите на общинските администрациите, останаха едни в ДНСК. Заплащанията на хората в ДНСК и труда им беше подценяван до степен, до която инспекторите работят за насъщният си. Това е голям проблем. Когато те са ниско платени, липсва контролът “, безапелационен е той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР