Има сигнал, че в Русия може да има нов бунт,

...
Има сигнал, че в Русия може да има нов бунт,
Коментари Харесай

Зеленски: В Русия се задава нов метеж, но много по-мощен! Няма да дадем и метър земя на Москва

" Има сигнал, че в Русия може да има нов протест, гражданска война. Нещо повече, има доста хора, които биха могли да поддържат подобен протест " - декларира президентът на Украйна, разяснявайки похода на шефа на съветската ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин към Москва.

Пригожин той дефинира като трансформирал се в политическа фигура.

Зеленски още веднъж удостоверява, че " в никакъв случай " няма да се съгласи да отстъпи каквато и да е територия на съветските нашественици, в това число нелегално анексирания Кримски полуостров.

В диалога Зеленски не оспорва информацията на Washington Post, че украински публични лица са споделили на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс наскоро, че задачата на новата контраатака е да се приближи до границата на Крим и по-късно да принуди съветския президент Владимир Путин да стартира договаряния.

Запитан дали това е допустимо, Зеленски споделя:

Ами, безусловно ясно е, разумно е, че сега, в който Украйна доближи административната граница с краткотрайно окупирания украински полуостров Крим, е доста евентуално Путин да бъде заставен да търси разговор с цивилизования свят, за разлика от преди пълномащабното навлизане, тъй като ще бъде отслабен.

Зеленски разяснява и американската поддръжка за страната му макар " рисковите сигнали ", каквито за него са дебатите за понижаване на помощта за Украйна в сериозен за войната миг. Президентът отклонява въпроса за президентските избори в Съединени американски щати с думите, че това е " вътрешнополитически въпрос. ". " Американците би трябвало да го решат и аз не бих желал да се въвличам.

" Но за нас е значимо да запазим двупартийната поддръжка за Украйна... Разбираме, че от избрани политици в Съединени американски щати идват рискови сигнали по отношение на намаляването на помощта за Украйна ", споделя той и се обръща към враждебно настроените към още помощ за Украйна с думите: " Оценявам тези, които споделят, че сте създали задоволително. Повярвайте ми, без значение от всичко, аз правя оценка помощта. Когато става дума за думата " задоволително ", ами ние, украинците, не сме хора, известни с несъразмерни апетити. Победата ни е задоволителна за нас. "

По мотив думите на някогашния американски президент Доналд Тръмп, че може да постави завършек на войната в границите на 24 часа украинският президент отвръща, че е желанието да се постави завършек на войната е прелестно, " само че това предпочитание би трябвало да се основава на някакъв действителен опит ".

" Ако приказваме за преустановяване на войната с цената на Украйна, т.е. да ни накара да се откажем от териториите си, мисля, че по този метод Байдън можеше да я приключи даже за пет минути - споделя Зеленски. - Но ние не бихме се съгласили. "

Контраофанзивата

Доставките на западни оръжия и муниции са от решаващо значение за последната, започваща контраатака на Украйна, която се води в източната част на страната. Двама високопоставени генерали декларират пред ABC News, че въпреки напредъкът да е муден, интервенцията " върви по проект ", защото украинските сили изследват регионите по продължение на фронтовата линия, която се простира на хиляди километри, за евентуални слаби места.

В петък Колин Кал, почитан чиновник на Пентагона, съобщи, че контраофанзивата върви " по-бавно, в сравнение с се надявахме ", частично тъй като " руснаците евентуално са съумели да се окопаят по-дълбоко, в сравнение с може би е било изцяло оценено ".

Оценката на Зеленски не се разграничава от тази на Кал, макар че съгласно него Украйна е сложила руснаците в отбранителна позиция, до момента в който украинските сили към момента не са се разгърнали в цялостен състав.

Той съобщи, че не изпитва " никакъв напън " за по-бърз триумф, като съгласно известията някои западни чиновници са разочаровани от бавния ритъм на контраофанзивата. При предходната украинска интервенция през предходната година те бързо изпревариха Русия и си върнаха огромни елементи от територията.

" Днес самодейността е на наша страна ", сподели Зеленски. " Напредваме, въпреки и не толкоз бързо, колкото ни се желае. Но ние напредваме. "

Министерството на защитата на Англия, което всекидневно дава настояща информация за хода на войната, заяви, че Украйна е постигнала " постоянни триумфи " в основния град Бахмут - една от дребното алегорични победи за Русия в зимната ѝ атака, която бе с цената на десетки хиляди убити и ранени.

Генерал Олександър Сирски, пълководец на украинските сухопътни сили, който следи борбата в източната част на страната, на въпроса дали е сигурен, че ще си върне града, отговори на Раддац: " Да, несъмнено. Сигурен съм. "

В южната част на страната се оповестява за тежки загуби както на персонален състав, по този начин и на западна военна техника, само че Зеленски и неговите генерали споделят оценката си, че е прекомерно рано в контраофанзивата, с цел да се приказва за триумфи на бойното поле.

Миналата седмица администрацията на Байдън утвърди доставката на касетъчни бомби за Украйна - взривни субстанции, които към 120 страни са забранили поради способността им да нанасят безразборни вреди на цивилното население - само че едно основно оръжие остава в листата с желанията на Украйна: изтребители F-16.

Запитан както за касетъчните бомби, по този начин и за F-16, Андрий Ермак, началник на президентската канцелария и един от основните съветници на Зеленски, съобщи пред ABC News, че Украйна може да успее и без самолетите, само че с цената на повече жертви.

" Знаете, че ние желаеме единствено тези неща, които са доста значими ", сподели той. " Показахме резултатите, по какъв начин използваме това съоръжение, по какъв начин използваме тези оръжия. И, несъмнено, в този момент се нуждаем от тях, с цел да спечелим тази война. "

Говорителят на администрацията на Байдън Джон Кърби, който в неделя взе участие в предаването " Тази седмица " по ABC, съобщи: " Ще работим, с цел да доставим тези самолети в Украйна допустимо най-бързо ". Но " би трябвало да се обучат водачите.... Ще отнеме малко време, с цел да бъдат готови тези водачи ", сподели той.

За нуклеарните страхове, Путин и протеста на Вагнер

С напредването на бойните дейности призракът на нуклеарните оръжия се появява още веднъж и още веднъж - от сабята на Кремъл до опасенията за сигурността на следената от Русия атомна електроцентрала в Запорожие.

Миналата седмица президентът на Беларус Александър Лукашенко удостовери, че по-голямата част от тактическите нуклеарни оръжия, които се чака да бъдат трансферирани от Русия, към този момент са доставени в страната му, която граничи с Украйна, и че всички ще бъдат ситуирани там до края на годината.

Зеленски съобщи, че не има вяра Путин да прибегне до потреблението на нуклеарни оръжия - макар че предизвести, че украинското разузнаване счита, че Русия може да е минирала Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, в подготовка на инсценирана детонация, с цел да спре напредъка на украинското полесражение.

От Международната организация за атомна сила към Организация на обединените нации обявиха, че не са видели доказателства в поддръжка на изказванията на Украйна, само че също по този начин желаеха по-прозрачен достъп до оборудването.

" Има ли други експлозиви на обекта? Да ", сподели Зеленски. " Могат ли да видят експлозиви сега? Не. Има ли задоволително хора, които са... безпристрастни, с цел да създадат някакви изводи във връзка с това какъв брой от обекта е нечист с мини? Не. "

Интервюто идва на фона на някои спекулации, че Беларус може да се трансформира в плацдарм за друга офанзива от северната граница на Украйна. След прекратеното въстание на наемническата група " Вагнер ", която беше съдружник на Путин, на бойците на " Вагнер " беше казано да подпишат контракти с съветската войска, да се върнат при фамилиите си или да одобряват предлагането на Лукашенко да отидат в Беларус, където сателитни фотоси разкриха, че са построени евентуални бази.

Зеленски обаче показва убеденост, че войските на " Вагнер " няма да нападат от север, и твърди, че водачът на Вагнер Евгений Пригожин е стимулиран от опитите си да усъвършенства ситуацията си в Русия.

" Има сигнал, че в Русия може да има нов протест, гражданска война. Нещо повече, има доста хора, които биха могли да поддържат подобен протест. Това е, което мисля, въз основа на разследващи данни... той се е трансформирал в политическа фигура ", продължи Зеленски. " И това, съгласно мен, би трябвало да е била главната му цел. Защо е спрял? Е, не знам сигурно. "

Зеленски съобщи, че протестът на Пригожин е разкрил уязвимост в управлението на Путин. (Пригожин твърди, че походът към Москва е бил по-скоро за отбрана на бойците му от " неправда ", в сравнение с за опит за преврат).

" Те сами взеха решение да спрат ", сподели Зеленски. " Путин не разполага с военна мощ вътре в Русия и цивилното му население не е предпазено ".

Зеленски обаче показва убеденост, че войските на " Вагнер " няма да нападат от север, и твърди, че водачът на " Вагнер " Евгений Пригожин е стимулиран от опитите си да усъвършенства ситуацията си в Русия.

Гаранции за сигурност и мястото на Украйна в Европа

Зеленски дефинира идната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, като " доста значима ", защото той и други западни съдружници ускориха апелите, с които се желае участие на Украйна в НАТО.

Той обаче не удостовери дали ще участва, а основният му консултант съобщи пред ABC News, че Зеленски " към момента мисли за това ". Противопоставянето на участието на Украйна в НАТО, сподели Ермак, се основава на това, което той дефинира като неправилни възгледи за Русия като разумен фактор и риска от ескалация на спора.

" Някои страни, за жалост, не схващат действително сегашната Русия. Това не е страната на Пушкин, Чайковски, съветския балет, една от най-силните армии в света. Това е страната [на] терористите. Мисля, че е време да се вземат исторически решения ", споделя Зеленски.

Байдън обаче съобщи, че Украйна " не е подготвена " за участие в НАТО в клип от изявление за CNN, оповестен в събота. " Не мисля, че в НАТО има единогласие по въпроса дали да се одобри Украйна в фамилията на НАТО в този момент, в този миг, в разгара на войната ", сподели Байдън.

За край Зеленски приказва оптимистично за бъдещето на страната си - когато и да завърши кръвопролитието. " Украйна към този момент има място в света за себе си. Смятам това за факт ", сподели той. " Вече сме страна, която е уважавана, страна, която в действителност се бори за човешки полезности, за човешки права, за независимост, за народна власт. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР