Има шанс Боян Петров да е жив, оптимист е организаторът

...
Има шанс Боян Петров да е жив, оптимист е организаторът
Коментари Харесай

Организатор на експедицията в Хималаите: Има шанс Боян Петров да е жив

Има късмет Боян Петров да е жив, оптимист е уредникът на експедицията по нанагорнище на 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите , Тибетски самостоятелен регион, Мохам Ламсал.
 
В експедицията са взели участие още 10 души - маджарин, петима италианци и четирима водачи от непалски генезис. Липсата на Боян е била видяна от участниците в региона на Шиша пангма на към 7500 м надморска височина . Веднага по-късно са изпратени трима души, с цел да го търсят. На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия планинар.
 

„ Според мен има късмет да е жив. Когато те са се качили, не са могли да изчакат повече от 30 минути, само че това не значи, че той не се е върнал в лагер 3 ”, съобщи пред Мохам Ламсал, уредник на експедицията . „ Не изключвам да се появи самичък, той е умел катерач ”, сподели още Ламсал.
   
От прозореца ми в Тингри се открива страхотна панорама към колосите Еверест и Чо Ойю, само че първата ми цел е джуджето Шиша...
Публикувахте от в 
„ По нашия прелиминарен проект с Боян трябваше да тръгнем към Тингри в Тибет, там да се срещнем и да продължим дружно към базов лагер Еверест . За последно е забелязан ден преди да тръгне към базов лагер 1 на Шиша Пангма, т.е за последно е забелязан на 28 април, тръгнал е на 29 април ”, описа режисьорът Поли Генчева , която е част от български екип, който снима документален филм за Петров и сега се намира в Катманду.
 

„ Той катери независимо, това е неговия жанр, той потегля преди групата, преди всички останали и преди всички шерпи, самичък си разрушава пътя нагоре и самичък си прави палатките , където да остане. На 4 май, когато шерпите стигат до лагер 3, намират палатката на Боян празна с неговия чувал в нея. Те се задържат не повече от 30 минути, тъй като времето не е било уместно. Най-вероятно по това време Боян е бил нагоре по върха в опита си да го покори. Това е последната връзка с Боян. От момента, в който експедицията слиза от лагер 1 и 2 в базов лагер, Боян не е с тях, това се случва на 5 май ”, споделя още Генчева.
 

„ От на следващия ден са ни дали обещание подпомагане самите шерпи, които са в базов лагер, ние поддържаме непрестанна връзка с тях. Ние надълбоко имаме вяра, че той се намира някъде сред лагер 1 и лагер 2, където има О2 и храна, където би могъл да оцелее няколко дни ”, споделя очакванията си Поли Генчева.
   
Отлагах този пост, с цел да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята постепенно плъзна по непознати уеб сайтове, а към този момент...
Публикувахте от в 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР