Има сгради, които подчертават емблематичната архитектура от годините на Източния

...
Има сгради, които подчертават емблематичната архитектура от годините на Източния
Коментари Харесай

Пет емблематични хотела от ерата на Източния блок

Има здания, които акцентират емблематичната архитектура от годините на Източния блок. В публикацията " Eastern Bloc Architecture: 50 Buildings that Defined an Era ", са събрани 50 тях, измежду които попада и The Interhotel във Велико Търново.

Ето 5 от емблематичните источически хотели:

1. The Interhotel, Велико Търново



Снимка: Фейсбук

The Interhotel във Велико Търново е издигнат брега на река Янтра и е от епохата на социализма. Той включва няколко здания, които се усукват и завъртат, балансирайки върху бетонни колони. Проектиран от известния български проектант Никола Николов, на който е предоставено да преустройва публичните пространства в някогашната ни столица, хотелът се гордее с обилие от кръгли балкони, извити тавани и външни стълбища. Изграждането на този социалистически напредничав шедьовър не било по никакъв начин лесна задача: работата върху хотел във Велико Търново стартира още през 1967 година, само че минават цели 14 години, преди да бъде открит през 1981 година в чест на 1300-годишнината от основаването на българската страна.Въпреки грандиозното си начало, настоящето положение на постройката е много тъмно. Въпреки че хотелът остава отворен, множеството му здания са затворени или непрекъснато се ремонтират без признаци на довеждане докрай. След нищожни поправки, откакто през 2017 година се наложи нов мениджмънт, този социалистически напредничав шедьовър към момента стои като бледа сянка на предходното си аз.

2. Auska в Паланга, Литва

 Снимка на Vytas Neviera Visuals.

Снимка:Facebook

Назован от локалните поданици " Вила Брежнев ", този морски курорт е бил обичаната лятна резиденция на някогашния руски водач Леонид Брежнев. Хотелът е сврян в сърцето на 22 хектара борова гора, оградена от златни пясъчни дюни. Разположен край крайбрежията на Балтика на Паланга, оживеният курортен град на Литва, Vila Auska е издигната през 1979 година по план на проектант Й. Шипалис. Въпреки че външният тип на постройката, включващ прави линии и геометрични структури, е непоколебим, в първокласния си интериор, мрамор, злато, кадифе, шарени тапети и изобилни тавани изобилстват.

3. InterContinental Hotel, Букурещ, Румъния

 Снимка на Brenda Vorster.

Снимка: Фейсбук

Разположен в сърцето на Букурещ, емблематичният хотел InterContinental е икона на модерната архитектура в румънската столица. Разположена на централния площад на града, 25-етажната постройка е първият петзвезден хотел, издигнат в миналото в румънската столица, а преди е и най-високата постройка в града. Проектиран от румънските архитекти Дину Харитон, Джордж Надраг, Йон Моску и Ромео Белеа, хотелът отваря порти през 1971 година Замислен като първокласно място за отдих за задгранични туристи, всяка от 257 спални на хотела разполага с балкон с друга панорамна панорама към Букурещ. InterContinental ой се трансформира в съществена база на задграничната преса в Букурещ по време на Румънската гражданска война от 1989 година Балконите дават опция на публицистите да видят по какъв начин митингите на Университетския площад се изтласкват брутално, заснамайки фрагменти, изпратени по целия свят, предвещаващи края на режима на Николае Чаушеску

5. Kyjev, Братислава, Словакия

 Снимка на Miesta Mesta.

Снимка:Facebook

Построен през 1973 година,този хотел е един от най-смелите изрази на модернистичната архитектура в града. Монолитната 16-етажна бетонна структура с към 175 спални е дело на словашкия проектант Иван Матушик. Хотелът отворил порти през 1973 година, а в ранните си години главно се настаняваха руски държавни чиновници и понякога непознати туристи, който се любуват на първокласен престой.

През 2010 година емблематичният хотел изпада в забвение и е празен за седем години поред, като изключем бара. Собствениците на постройката възнамеряват да съборят небостъргача през 2007 година, само че се отхвърлят от концепцията след обществена реакция. През 2017 година хотел Kyjev още веднъж в окото на бурята, когато отново отворя вратите е трансфорат в шедьовър на уличното изкуство. Като част от фестивала за изкуство в Братислава, фасадата на хотела е покрита от гигантска стенна живопис, планиран от фотографа и художника Лоуси Албер. Дизайнът, оптична заблуда със спрей багра, провокира както негативни, по този начин и позитивни реакции, защото някои настояват, че е унищожил модернистичното завещание на града. Други обаче имат вяра, че стенописът премисля фасадата на хотел Kyjev, като вдъхва живот на хотела като забележителност на модерна Братислава.

4. Cosmos Hotel, Кишинев, Молдова

 Снимка на Stefano Perego Photography.

Проектирана от архитекти Б. Банкикин и Ирина Колбаева, постройката е издигната сред 1974 и 1983 година и по това време е била най-големият хотел в страната. 20-етажната стоманобетонна структура може да се похвали със симетрична фасада, изпъстрена с триъгълни конзолни балкони, ексцентричен мраморен интериор и пристройка на партерен етаж, в която са ситуирани казино и конферентен център.

В златните си години през 80-те хотел " Космос " е бил напълно запазен. Молдова е била Молдова, известна туристическа дестинация за времето, когато опциите за отмора са били лимитирани. Когато комунистическият режим паднал през 90-те години обаче, хотелът е оставен на ръба на банкрута и възобновен като офис. Днес това, което в миналото е било най-луксозният хотел в Молдова, се трансформира в стар бюджетен хотел с 3 звезди. И въпреки всичко по някакъв метод хотел " Космос " към момента работи, като стаите стартират от 25 английски лири.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР