Има сезонност при жалбите от потребители по повод ползването на

...
Има сезонност при жалбите от потребители по повод ползването на
Коментари Харесай

КЗП: Жалбите срещу фирми за бързи кредити зачестяват покрай празници

Има сезонност при жалбите от консуматори във връзка използването на бързи заеми. Зачестяват нормално около празници, акции за понижения – тогава, когато хората пазарят повече, защото тези заеми нормално се употребяват за закупуване на разнообразни движимости за семейството, бита и така нататък Това заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по „ Дарик ” радио. Той посочи, че на годишна база недоволствата в бранша не надвишават 5% от всички постъпващи в институцията, само че дефинира тематиката като „ доста значима ”.

„ Бързите заеми са значима и сензитивна за българския консуматор тематика и като такава тя е във фокуса на вниманието на нашата Комисия от много време насам. Още повече, че в последните години се вижда все по-засилващо се търсене на този артикул. Макар и да нямаме доста на брой тъжби от консуматори, ние желаеме да държим под око бранша, с цел да може да се избегнат неприятни обстановки, в които хората задлъжняват и не съумяват да се оправят с този сериозен проблем ”, разяснява Маргаритов.

Той уточни, че реализираният надзор от страна на Комисията включва разбор на общите условия на сдруженията за бързи заеми и недопускане на нелоялни практики. „ Целта е в общите условия да отсъстват изцяло каквито и да било неравноправни клаузи, които могат да слагат потребителя в недобро състояние и да дадат безпричинно преимущество на търговците. Под въздействието на нелоялни търговски практики със заблуждаваща информация или посредством икономисване на основна информация потребителят взема решение, което не би взел, в случай че знаеше по какъв начин стоят нещата в реалност ”, изясни ръководителят на КЗП.

Маргаритов съобщи, че Комисията е проверила всички над 50 небанкови финансови институции, които са регистрирани в Българска народна банка и имат право да отпускат такива заеми на физически лица. Установявани са и от двата вида нарушавания, които са отстранени след намесата на контролния орган. „ Нямаше общи условия без неравноправни клаузи. Но това не трябва да ни стряска по две аргументи. Първо, тъй като част от тези сдружения бяха употребявали еднакъв модел на общи условия и на правилото, вземайки на заем от някого ноу-хау, се е стигнало до тези неточности. На второ място, само че по-важно по-значение, е че откакто установихме тези клаузи и отправихме рекомендации към сдруженията да ги отстранят, единствено в девет случая това не се е получило ”, сподели Маргаритов. Той добави, че против съответните сдружения се водят групови искове.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР