Има сериозно забавяне в издаването на експертни решения от ТЕЛК,

...
Има сериозно забавяне в издаването на експертни решения от ТЕЛК,
Коментари Харесай

Сериозно забавяне на ТЕЛК решенията

Има съществено закъснение в издаването на експертни решения от ТЕЛК, признава министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в отговор на депутатски въпрос.

Общо у нас действат 75 ТЕЛК, като срокът за произнасянето им е изменчив във времето. Към четвъртото тримесечие на 2023 година 38 ТЕЛК са се произнесли в период към този интервал, а 37 са имали закъснение на експертизата. Степента за закъснение е друга, като 9 комисии са забавили решенията с към 1 месец, сред 1 и 3 месеца е забавянето при 13 ТЕЛК, от 4 до 6 месеца – при 10 комисии, от 6 месеца до година – 1 комисия, а при 4 забавянето е над 1 година. Това са ТЕЛК в Шумен, две в Кърджали и една във Видин, регистрира министърът.

Най-голямото закъснение, регистрирано в работата на ТЕЛК е над 2 години и 2 месеца.

За съпоставяне по отношение на края на 2022 година тази картина се утежнява, като 11 от ТЕЛК, които в този момент демонстрират закъснение на експертизата, в края на 2022 година са се вмествали в законоустановения 3-месечен период. Освен това тези комисии, при които има закъснение в края на 2022 година, в този момент се следи нарастване на това закъснение към още по-дълг период на изговаряне, признава Хинков.

По данни на ведомството хората с изтекли ТЕЛК/НЕЛК решения през интервала от 25 януари 2023 година до 25 януари 2024 година е 18 467 души, от които 17 495 са решения на ТЕЛК и 972  -а на НЕЛК. Общо 323-има от тях са подали заявление-декларация за преосвидетелстване не по-късно от 3 месеца преди приключване на периода на експертните им решения.

При 315 индивида има закъснение на здравната експертиза, при които ТЕЛК не са открили трайно понижена продуктивност, види и степен на увреждане. През този едногодишен интервал постановените експертни решения на ТЕЛК са 125 874, от които 4910 са обжалвани. Данните от осведомителната система демонстрират, че в близо 2980 случая обжалваните пред НЕЛК решения на ТЕЛК с избран под 50% степен на увреждане са анулирани и върнати за ново разглеждане от ТЕЛК.
 istock istock
В резултат на измененията в Закона за здравето, според които РЗИ уведомява всички хора с изтичащ период на експертните решения за потребността от ново освидетелстване, се е нараснал доста потокът на пациенти към ТЕЛК. Причината за растежа на подадените заявления-декларации за освидетелстване или преосвидетелстване през предходната година са измененията в Наредбата за здравната експертиза, в това число и смяната в методиката.

Проблем с изплащането на пенсии

Те дадоха опция на всички хора с увреждания, които смятат, че са по-благоприятни за тях, да подадат документи за преосвидетелстване, отвън нормативно избраните мотиви за това. Данните демонстрират, че през 2021 година са издадени 202 571 ТЕЛК решения, от които 23 043 за по отношение на краткотрайна нетрудоспособност и 179 528  - трайно понижена продуктивност и вид  и степен на увреждане. През 2022 година от общо 217 479 решения, 24504 са за краткотрайна нетрудоспособност, а 192 966 – за трайна и тип и степен на увреждане.

През предходната година обаче решенията скачат с 21% и са 263 343, от които 28 265 за краткотрайна нетрудоспособност и 235 078 – с 22% повече, за тип и степен на увреждане. През предходната година са открити 5 нови ТЕЛК в областите Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Русе. Това обаче не компенсира нараствания брой подадени заявки и по този метод забавянето в експертизата остава проблем, който се задълбочава, споделя министърът.
 istock istock
Съгласно закона обжалванията против решения на ТЕЛК се вършат в 14-дневен период от приемането им пред НЕЛК. Като последните могат да потвърдят решението, да го анулират и издадат ново, да върнат лицето за ново освидетелстване. През предходната година са обжалвани пред НЕЛК 10 025 решения на ТЕЛК, като са доказани 1150, анулирани са и са издадени 2661 нови решения или близо 27% от всички обжалвани. НЕЛК е отменила близо 62% от обжалваните експертните решения и е върнала за ново освидетелстване хората.

Причините  най-често са липса на медицински документи, не се ползва документи за наблюдаване на болестта, включително епикризи, в решенията не се разискват всички болести, за които има здравна документи, в това време има оценки за диагнози, за които няма медицински документи. Затова са вършат образования на лекарите в ТЕЛК, като през предходната година такова са минали 177 лекари от ТЕЛК, като единствено 1 е бил на място,  а другите – отдалечено, регистрира здравният министър.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР