Има сериозни рискове за българския пазар на горива и за

...
Има сериозни рискове за българския пазар на горива и за
Коментари Харесай

Службите разкриха какво ще стане ако отпадне дерогацията

Има съществени опасности за българския пазар на горива и за цените за потребителите, в случай че дерогацията за преправка на съветски петрол от „ Лукойл Нефтохим “ се приключи предварително за 3 дни. Това излиза наяве от новите отчети, показани на народни представители на изключителното съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет през днешния ден.

Докладите са направени от ръководителите на Държавна организация „ Национална сигурност “, работа „ Военно разузнаване “ и Държавна организация „ Разузнаване “.

" При навременен импорт на задоволителни количества нефт и петролни артикули от различни на Русия източници и на налични за българския консуматор цени, прекратяването на дерогацията няма да докара до основни отрицателни въздействия върху пазара на горива у нас и върху действието на икономическите браншове като цяло ", показва в отчета си шефът на ДАНС Пламен Тончев.




" От значително значение за националната и енергийната сигурност на страната ни е продължаването работата на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас " АД в непрестанен режим.

Водещо предизвикателство в този подтекст е обезпечаването на количества недопечен нефт за работата на нефтопреработвателния цех от различни на Русия източници, както и тяхното превозване до България.

Очакван е също растеж на цените на петролните артикули, създавани от рафинерията, включително и на горивата, което ще усили инфлационния напън в страната.

Възможни са и ответни отрицателни реакции от съветска страна както в политически, по този начин и в стопански проект ", предизвестява обаче в отчета си ръководителят на Държавна организация " Разузнаване " Антоан Гечев.

" Служба " Военно разузнаване " не може да направи оценка за последствията и рисковете за националната сигурност на Република България при възможна анулация на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за страната ни в тридневен период, защото заради законови ограничавания не добива и не разполага с информация за наличностите в страната, вноса на подготвени артикули и опциите за увеличението му, настоящите контракти и опциите на националната транспортна мрежа ", написа пък шефът на военното разузнаване Венелин Венев.

В отчета са посочени рисковете за закупуване на нефт от неруски страни, направена е и оценка на пазарите.

На брифинг министър председателят акад. Николай Денков разясни, че внезапното прекъсване на дерогацията покачва и рисковете от нарушение на оперативната активност на рафинерията. Затова и прекосяването към напълно неруски петрол би трябвало да се случи в няколко стъпки.

Поради значителния прогрес на екипа, образуван от Министерския съвет за подготовка на поетапната анулация на дерогацията, може да се дефинират минимални периоди за прекосяване на рафинерията напълно към неруски петрол: след 31 декември 2023 година не повече от вносен 50% съветски петрол, след 31 януари 2024 година не повече от вносен 25% съветски петрол, от 1 март 2024 година напълно неруски петрол.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР