Има сериозни различия между реакторите на централата на Чернобил, където

...
Има сериозни различия между реакторите на централата на Чернобил, където
Коментари Харесай

Експерти: Реакторите в АЕЦ „Козлодуй“ са по-добре защитени от тези в „Чернобил“

Има съществени разлики сред реакторите на централата на Чернобил, където имаше повреда с големи последствия, и тези в Козлодуй. В това са безапелационни специалистите от „ Булатом “. Те са уверени, че реакторите в Козлодуй, вид ВВЕР, са по-добре предпазени от тези в централата в Чернобил.
 
Реакторите на АЕЦ „ Чернобил “ са били РБМК, до момента в който блоковете в АЕЦ „ Козлодуй “ са ВВЕР, и през последните години в света се внедряват в употреба точно реактори ВВЕР, декларират специалистите от „ Булатом “.
 
Реакторите вид РБМК има недостатъци в противопожарната система, до момента в който тези вид ВВЕР са с надалеч по-модернизирана такава система.
 Дискусия за Чернобил и Козлодуй БГНЕС
РБМК няма усилена херметична обвивка, каквато има ВВЕР. РБМК няма надзор върху температурата за разликата от реактора вид ВВЕР. Тава са единствено част от разликите, които очерта секретарят на „ Булатом “ Светослав Георгиев:-->
 
„ Стигнахме до една от главните разлики сред двата вида реактори. Това е връзката сред температурата и мощността в двете технологии. Най-просто казано, с повишение на температурата в зоната на топлоносителя в реактор РБМК се покачва и мощността, до момента в който с повишение температурата в реактори вид ВВЕР, мощността се понижава. Тоест софтуерно сред двата типа реактори по план е заложено вътрешноприсъщи свойства на сигурност в реакторите ВВЕР “, изясни Георгиев.
 Дискусия за Чернобил и Козлодуй БГНЕС
Не на последно място графитът в реактора РБМК доста елементарно се възпламенява, факт, който е предизвикал големите разрушителни последствия от повредата в Чернобил. А графит в реактора ВВЕР няма, обобщават експертите.
 Дискусия за Чернобил и Козлодуй БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР