Има сериозни проблеми в дома за стари хора на улица

...
Има сериозни проблеми в дома за стари хора на улица
Коментари Харесай

Сигнали за ужасяващи случки в дом за стари хора в Драгалевци

Има съществени проблеми в дома за остарели хора на улица " Крушова градина " в столичния квартал " Драгалевци ". Това настояват очевидци пред Нова телевизия.

Според разказите, става въпрос за принуждение.
 Коронавирус: Във варненския дом за остарели хора Свети Георги не е съдействано напълно през цялото време Коронавирус: Във варненския дом за остарели хора " Свети Георги " не е съдействано напълно през цялото време
В първите дни притежателят на дома " Свети Георги " не съдействаше. Затова подадохме сигнал до прокуратурата, беше наложена административ...

" Когато излизам заран, най-вече дами са се хванали за оградата и молят за помощ, споделят, че желаят да се махнат оттова. Виждала съм да ги оставят 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, да стоят без чадър, без шапки ", споделя Христина Йовчева. Тя прибавя, че неотдавна в дома е имало ликвидиране.

" Не може да има непрестанно наблюдаване. И не може да се допусна по кое време ще се случи нещо. Това може да се случи и у дома и на улицата. Това няма по какъв начин да се избегне. Случват се такива произшествия. Това е обикновено. Да падне, да удари някой. Случва се да се сбият. Това е обикновено ", разяснява Анжела Димитрова, шеф на дома за остарели хора.

След един месец живот в дома, Биляна Божилова намерила дядо си изцяло обездвижен и несъответстващ. Две седмици след постъпването си, мъжът спрял да приказва.

" Той имаше рана на дясната ръка, на китката. Единият му крайник беше неподвижен и прегънат. Питах какво е станало. Казаха ми, че бил паднал в банята при къпане. Когато дръпнах одеялото, той беше целият в декубитални рани. Беше безусловно обезводнен. Аз му видях езика, той беше безусловно напукан, като пета. Това не е от недаване на вода от преди два часа. Това беше с дни. Това, което ми споделиха хората, е, че заран ги извеждат към 08:00-08:30, дават им закуската и ги държат на открито на терасата до вечерта, без тоалетна, без право да влизат. Аз ги виждах, те бяха безусловно омаломощени и лежаха на масите ", твърди Биляна Божилова. 
 Пожар в дом за възрастни във Варна взе човешка жертва Пожар в дом за възрастни във Варна взе човешка жертва
Голям пожар в дома за възрастни " Свети Никола " край Варна. Един човек е умрял - 89-годишен мъж, съобщи БГНЕС. 8 души са обгазени и...

" Насилието е и физическо, и психическо. Основно е боят от санитарките. Бой с ръце, с юмруци, с пръчки на метли, за миене пръчки. Да, падат по стълбите, тъй като те не могат да вървят, а ги карат да ги катерят. Влачат ги по стълбите като парцали ", споделя още тя.

В дома се приемали здрави хора, хора с деменция, само че и хора с психологични отклонения. Затова се стигало до убийства и самоубийства. А шефката правила всевъзможни услуги против положително възнаграждение, твърди Мария Робертович.

" Да кажем, че родственик желае да се отърве от татко, майка. И се подписва контракт с шефката и този човек влиза в дома и оттова нататък всички контакти с околните му са отрязани. И постепенно и несъмнено го водят към скорошна, бърза гибел. Има такива няколко случая ", по думите на Мария Робертович.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР