Има сериозен реекспорт на лекарства от България в Западна Европа.

...
Има сериозен реекспорт на лекарства от България в Западна Европа.
Коментари Харесай

Иван Димитров: Има сериозен реекспорт на лекарства от България в Западна Европа

Има сериозен реекспорт на медикаменти от България в Западна Европа. Те са по-скъпи там и търговците се пробват да изкарват пари, без да ги интересува дали е удовлетворен българският пазар. Това сподели ръководителят на Федерация " Български пациентски конгрес “ Иван Димитров в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “

Това по думите му е една от аргументите в аптечната мрежа в България от време на време да липсват медикаменти за разнообразни типове хронични болести. " Български пациентски конгрес “ от години се пробва да прокара закон за реекспорта на лекарствени артикули и търговията да се урегулира, само че казусът съгласно него е, че опазването на здравето не е приоритет за политиците и страната е абдикирала. 

Иван Димитров изясни повода, заради която пациенти се постанова да доплащат за 100% безвъзмездни медикаменти, отпускани по НЗОК. " Това е механизъм на Здравната каса, който е легален. Касата е платецът, който заплаща най-ниската цена на обещано лекарство. Ако се появи негов аналог на по-ниска цена, тогава Касата приема да заплаща най-евтиния артикул. Понякога обаче този по-евтин артикул не съществува в аптечната мрежа изобщо, само че той е свалил цената и ние сме длъжни да си доплатим. Друг е казусът, че лекарите са изписали обещано лекарство, само че когато се окаже, че би трябвало да си доплатим за него, се прави компромис с лекуването и минаваш на по-евтиното лекарство. Невинаги обаче по-евтиното оказва помощ за хроничното заболяване и води до затруднения “, изясни ръководителят на " Български пациентски конгрес “.  

Иван Димитров означи, че в последните години всеобщо българите купуват медикаменти, които не могат да бъдат открити в аптечната мрежа у нас, от прилежащите страни. " Важно е да се уведоми НЗОК и Изпълнителната организация по медикаменти, че предписаният медикамент липсва на българския пазар. Проблемът е, че институциите в България са тромави. За страдание, най-лесният ред е през медиите, тъй като в България нещата се вземат решение само откакто даденият проблем бъде показан на обществото през медиите “, разяснява той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР