Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще

...
Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Кризата с недостига на учители ще се задълбочава

Има сериозен дефицит на учители във всички посоки, рецесията ще се задълбочава през идващите 10 години. Това сподели в Поморие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той пресметна, че 4500 преподаватели се пенсионират всяка година.

За да се овладее рецесията в системата на образованието, всяка година би трябвало да постъпват два пъти повече учители, съобщи министър Вълчев. От друга страна възрастовата конструкция е такава, че младежите, които идват на пазара на труда, са едвам две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст.
Красимир Вълчев: 3500 учители имаме, които са в пенсионна възраст и не престават да работят, сред 4 и 4500 учители се пенсионират годишно.
Министърът акцентира, че обичайно има дефицит на учители по осведомителни технологии и британски език. А най-остър е дефицитът на преподаватели по математика, физика, химия и по професионална подготовка. За да се подтикват от ден на ден студенти да учат педагогичен специалности, ще се вкарат и спомагателни стипендии.
Красимир Вълчев: Ние имаме най-голяма потребност от инженери педагогичен експерти, инженери, тъй като мощно понижа приема по редица професионални посоки.
Вълчев сподели още, че ще има промени в механизма за взаимна работа на институциите, посредством който се изисква учители да посещават домовете на учениците си при отсъствия. Министърът сподели, че всяко учебно заведение би трябвало да откри личен метод за приобщаване на децата.
Красимир Вълчев - Очакваме от всяко учебно заведение да усъвършенства резултати във връзка с посещаемостта. Ежеседмично получавам отчети, в които виждам, че имаме учебни заведения, в които междинната посещаемост е под 50%.
В Поморие министърът ан образованието се срещна се с преподаватели, с които разиска настоящи проблеми преди началото на образователната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР