Има съществен отлив на българи, желаещи да се ваксинират с

...
Има съществен отлив на българи, желаещи да се ваксинират с
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Досега няма практика втората да ваксина да е от друг вид

Има значителен отлив на българи, искащи да се имунизират с оксфордската ваксина (Vaxzevria на AstraZeneca). Това удостовери пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По-рано през днешния ден здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че ползата към препарата е понижен фрапантно.

Може някои хора да изискат да се реваксинират със същия препарат, само че кардинално, в случай че има някакви аргументи за ограничение на приложението - поради възраст или показания, то декларираното от България количество ще е допълнително. Това се отнася и за други страни и е добре да има общоевропейско решение и опция поръчката в договорите да бъде изменена, разяснява Кунчев.

Според него, теоретично, би трябвало да може да се смени типа на имунизацията. Имунизацията е значима за организма, без значение по какъв метод се провокира образуването на антитела против вируса. Досега обаче няма сходна процедура на промяна на имунизациите и не се знае какъв брой ефикасен и нескончаем би бил подобен имунитет.

Засега няма и рекомендация за потребление на противосъсирващи лекарства преди или след имунизиране. Всеки случай е би трябвало да се преценя съответно.

От Националния действен щаб (НОЩ) ще изискат мнения за Vaxzevria от три експертни съвета, след които на хората ще бъде отправена рекомендация – да не вършат нищо, да отсрочат или да повторят със същата ваксина, добави доцент Кунчев.

Ако една от съществуващите ваксини отпадне, имунизационните проекти във всички страни ще бъдат затруднени. У нас обаче няма да е съдбовно. Все повече се усилват количествата, които получаваме и от другите декларирани ваксини.

От Европейската организация по медикаментите се чакат утвържденията и на други препарати, измежду които и „ Спутник V “. Когато това стане, те също ще могат да бъдат прилагани за създаване на имунитет против Covid-19.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР